Home

Achtergrond 3 reacties

'Gegevens EU-landbouwsubsidies niet openbaar'

Nederland heeft zijn gegevens over Europese landbouwsubsidies niet voldoende openbaar gemaakt.

Het heeft nagelaten het totaalbedrag per ontvanger te publiceren. Dit maakte een netwerk van onderzoekers en journalisten vandaag in Brussel bekend. Volgens nieuwe EU-regels moesten Nederland en andere EU-landen de betalingen van landbouwsubsidies voor 1 mei publiceren. Naast Nederland overtreden ook landen als Bulgarije, Spanje, Cyprus, Letland en Slowakije de Europese transparantieregels. Duitsland heeft zelfs geweigerd om de cijfers bekend te maken, waardoor de Europese Commissie overweegt een rechtszaak aan te spannen.

De onderzoekers maakten ook een lijst bekend van 710 individuen en bedrijven die vorig jaar meer dan 1 miljoen euro aan EU-landbouwsubsidies hebben ontvangen. In Nederland waren dat er 47. Italië telt 180 subsidiemiljonairs. In Nederland waren suikerproducenten Cosun en ED&F Man Sugar de grootste ontvangers. Beide kregen zo'n 26,5 miljoen euro herstructureringssteun.
De landbouwsubsidies kostten de EU in 2008 35 miljard euro. Frankrijk ontving met 10 miljard het meeste geld, gevolg door Italië en Spanje. Door de Europese transparantieregels moeten burgers kunnen zien hoe en met welk doel hun belastinggeld wordt besteed.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bergop

  Nu openbaarheid van alle belastinggeld, ook van alle instanties natuurmonumenten,staatsbosbeheer, waterschappen en noem maar op.
  Anders weer discriminatie jegens landbouw.

 • no-profile-image

  Leen

  Ik heb geen bezwaar tegen openheid, maar dan ook kamerbreed! Ook de ambtenarensalarissen op naam en toenaam openbaar maken (is ook overheidsgeld) alsook de uitkeringen van de sociale overheidsinstellingen. Ik kan niet begrijpen dat de publicatie van inkomenssteun NIET in strijd is met de privacywetgeving.

 • no-profile-image

  gert

  ook koninklijke huizen krijgen landbouwsubsidie van de EU

Of registreer je om te kunnen reageren.