Home

Achtergrond 189 x bekeken

Geen internationale afstemming handelsnormen

Nederlandse, Belgische en Duitse afzetpartijen komen niet tot eensluidende afspraken over toekomstige handelsnormen.

Per 1 juli vervallen de Europese handelsnormen voor 36 producten, maar België en Nederland volgen hierin een verschillend beleid, blijkt uit een rondgang.

De Belgische veilingen stappen gemoedelijk over op de internationale UNECE-normen, of de bestaande kwaliteitsnormen voor het keurmerk Flandria. Nederlandse afzetpartijen hebben in het bestuur van koepel Dutch Produce Association (DPA) recent hun voorkeur uitgesproken voor een voortzetting van de oudeEuropese handelsnorm. "Maar dat zou dan een bilaterale afspraak zijn tussen producent en afnemer", verklaart DPA-secretaris Ad Klaassen.

Deze norm wordt dan niet meer gecontroleerd door kwaliteitsbureaus als KCB. De controle spitst zich voor deze 36 producten nog wel toe op een minimumnorm. De UNECE-norm en Flandria norm lijken wel op de oude EU-handelsnormen, weet Klaassen.

Volgens Klaassen is er in officiële overleggen nauwelijks discussie over de normen, maar moet dit tussen de commerciële partijen nog wel gebeuren. "Het is afwachten hoe dit uitpakt. Dat weten we na 1 juli." Officiële gesprekken met Duitse en Belgische partijen zijn er niet meer over dit onderwerp, weet Klaassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.