Home

Achtergrond 316 x bekeken

Geen Tuta absoluta in steekproeven kassen

Uit steekproeven van de Plantenziektenkundige Dienst (PD) bij tachtig tomatenbedrijven in Nederland zijn geen mineermotten (Tuta absoluta) aangetroffen.

Dat is een voorlopig resultaat van de eerste controles door het Kwaliteits Controlebureau (KCB). Volgens een woordvoerder van de PD is de eerste controle van de vallen nu grotendeels afgerond en is geen vondst gemeld.

Volgens de woordvoerder is het te vroeg voor conclusies, maar ziet het er goed uit. Eerder werd in de nabijheid van een pakstation voor Spaanse tomaten wel een mot aangetroffen in een kas, maar deze werd gerelateerd aan de ingevoerde Spaanse partijen tomaten.

De PD verwachtte geen grote aantallen motten te vinden, maar sluit niet uit enkelen te vangen. Dat hoeft geen probleem te zijn. "Pas als er aantastingen in het gewas voorkomen, kun je er vanuit gaan de de mot zich heeft gevestigd." De vondsten op pakstations gaan nog wel door.

Of registreer je om te kunnen reageren.