Home

Achtergrond 214 x bekeken 1 reactie

'Gebruik de term whiplash niet meer'

Mensen die nekklachten aan een auto-ongeval overhouden, komen minder snel van hun klachten af, als zij van de dokter horen dat zij een whiplash hebben.

Dat stelt Jan Buitenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij roept artsen dan ook op om de term niet meer te gebruiken. Buitenhuis promoveert begin juni op dit onderwerp.

"Veel mensen associëren de term whiplash met chronische klachten. Als mensen verwachten dat ze ernstige klachten zullen houden, herstellen ze minder snel'', zegt Buitenhuis. Door gebruik van de term te vermijden, kunnen artsen negatieve verwachtingen bij hun patiënten voorkomen, en zo mogelijk hun herstel bespoedigen, aldus de promovendus.

De term whiplash wordt gebruikt om een complex aan medisch onverklaarbare symptomen te beschrijven, die zijn ontstaan na ongevallen. Hiervan is nekpijn een van de belangrijkste klachten.

De onderzoeker ondervroeg ongeveer tweeduizend slachtoffers van verkeersongelukken. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen die hun klachten na het ongeval nadrukkelijk toeschrijven aan een whiplash, een grotere kans hebben om een jaar na het ongeluk nog klachten te hebben, dan mensen die dit niet doen.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Omega

  Ter info: dit relevante bericht

  Beste Letty Munnik,

  Allereerst. Het moet me van het hart. Ik deel uw verontwaardiging over de activiteiten van Jan Buitenhuis.


  Hierbij attendeer ik u op het feit dat I.Bramsen geconstateerd heeft dat het onderzoek van Jan Buitenhuis gepaard ging met dwalingen in de statistiek.

  Zie: http://www.ntvg.nl/content/%E2%80%98whiplashattributie%E2%80%99-niet-doorslaggevend-voor-prognose


  De data rechtvaardigen andere resultaten. Een en ander nog afgezien van de inhoudelijke discussie over de oorzaken. De promotie van Jan Buitenhuis is aldus ook op statistisch drijfzand gebaseerd. Daar zou veel aandacht aan besteed moeten worden. Hier lijkt een taak weggelegd voor de Whiplash Stichting en andere betrokkenen.  Met vriendelijke groet,

  een whiplash-patient neem ik aan, want de inzender wilde graag anoniem blijven, toch wel belangrijk genoeg om nog even op de weblog te zetten. Bedankt voor het doorsturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.