Home

Achtergrond 279 x bekeken

GPE-eieren kosten pluimveesector ruim 2 miljoen

De eierschaalafwijking glazige punteieren (GPE) richt in Nederland een jaarlijkse schade aan van zo'n 2,2 miljoen euro.

Vooral bij pakstations lopen de kosten hoog op. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) berekent dat de schade op pakstations oploopt tot ruim 1,3 miljoen euro per jaar. De schade op pluimveebedrijven is in totaal bijna 829.000 euro. Dit komt deels omdat GPE-eieren minder opbrengen, volgens de GD ongeveer 2,5 cent per ei. Behalve de mindere opbrengsten per ei worden in koppels met GPE ook minder eieren geraapt.

Volgens de GD kost GPE een gemiddeld bedrijf met 27.650 leghennen 7.466 euro, exclusief arbeidskosten. GPE-eieren hebben een glazige punt doordat de schaal verzwakt is. De schaal is soms 50 procent zwakker dan bij gewone eieren, waardoor die makkelijker breekt. De GD weet inmiddels dat de afwijking wordt veroorzaakt door bepaalde mycoplasma-stammen en versterkt kan worden door andere ziektekiemen. Een effectieve behandeling is er niet, antibiotica werkt slechts kortdurend. Uit recent onderzoek blijkt wel dat een preventief vaccin de schade kan beperken. De GD gaat dit de komende tijd verder onderzoeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.