Home

Achtergrond 2 reacties

Franse mestverwerker levert gezondere biggen

Franse onderzoekers hebben een mestverwerker ontwikkeld, die zorgt voor een aanmerkelijke klimaatverbetering in de Franse biggenstallen, waardoor de biggensterfte afneemt met een big per productieve zeug per jaar.

De gezondheidskosten kunnen een euro per big afnemen, terwijl tegelijkertijd forse reducties in de uitstoot van ammoniak en methaan worden gerealiseerd.

Het mestverwerkingssysteem - Cycliz genaamd - werd vandaag gepresenteerd op een tweedaagse conferentie van Schothorst Feed Research in Zeist. Onderzoeker Bernard Raynaud zei dat het systeem nog verbeterd kan worden, omdat tot nu toe alleen is gekeken naar de verwerking van de mest, terwijl er nog geen proeven zijn gedaan met een ander voermanagement voor de biggen.

Bij het systeem worden kalk, ijzerchloride en zwavelzuur aan de mest toegevoegd tijdens een ingewikkeld procédé van centrifugeren, mixen, lucht toevoegen, scheiden en filteren. Uiteindelijk levert de bewerking van 1000 kilo drijfmest in het systeem 30 kilo compost, 21 kilo cokes, 957 kilo vloeistof die geschikt is voor irrigatie en recirculatie in de mestverwerker, ammoniumsulfaat en herbruikbare gassen.

Afname geurhinder

Raynaud meldt dat de proeven tot nu toe aantonen dat niet alleen de gezondheid van de biggen verbetert, maar dat ook de geurhinder afneemt. In de ongespoelde stal had 41 procent last van veel geurhinder, terwijl dat in een gespoelde stal niet meer dan 2 procent was.

In het systeem wordt de mest onder de roosters via v-vormige sleuven afgevoerd en gespoeld in het verwerkingssysteem. De positieve resultaten worden vooral bereikt tot en met het spenen, doordat de sterfte van de biggen afneemt. Er is duidelijk sprake van een grotere groei dan bij de traditionele mestopslag.

De ontwikkelaar claimt dat de hoeveelheid stikstof, fosfor en micro-stoffen in het waterige afvalproduct uiteindelijk met 87 tot 100 procent is verminderd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arnold Maalderink

  Ammoniak reductie in de stal levert dus geld op.
  Dat wisten we toch al met een delvris systeem of mestpan??
  Dit systeem lijkt me duurder.

 • no-profile-image

  boer

  Ja maar alle plannen zijn meer dan welkom. Straks gaan we NH3 verkopen aan vrachtwagenfabrieken voor schonere vrachtwagens.

Of registreer je om te kunnen reageren.