Home

Achtergrond 304 x bekeken 30 reacties

Franse melkveehouders leggen zuivelsector plat

Melkveehouders in Frankrijk, Duitsland en Berlijn hebben vandaag ook acties gevoerd tegen de lage melkprijzen in Europa. Dit gebeurde naast de acties in Brussel.

In Frankrijk hebben boeren vandaag de grootste protestactie tot nog toe gevoerd. De melkveehouders voeren al enkele weken actie bij zuivelbedrijven, supermarkten en distributiecentra. Ook blokkeerden ze snelwegen. Vandaag gingen in totaal zo’n 12.000 boeren de straat op en blokkeerden ze 81 melkfabrieken.

De Franse regering heeft de boeren en hun bonden toegezegd dat ze zich zal inspannen om samen met Duitsland de druk op de Europese zuivelmarkt te verkleinen. Tot welke concrete acties dit leidt, was vandaag nog niet bekend. \

Ierse melkveehouders gingen in Dublin de straat op om te protesteren tegen de lage melkprijzen. De Ierse boeren verzamelden zich voor het kantoor van de Europese Unie in Dublin.

In Duitsland heeft bondskanselier Angela Merkel zich bereid verklaard tot een topontmoeting met de agrarische sector over de situatie op de zuivelmarkt. Die toezegging heeft landbouwminister Ilse Aigner vandaag doorgegeven. Aigner kondigde naar aanleiding van de Duitse zuivelacties aan dat de ontmoeting met Merkel vrijdag wordt gehouden.

Demonstratie Berlijn

In Duitsland demonstreerden 6.000 melkveehouders in Berlijn. De demonstratie was georganiseerd door de Deutscher Bauernverband (DBV). Een optocht van 700 trekkers zette het protest kracht bij. Uit grote delen van de Bondsrepubliek waren boeren ermee naar Berlijn gereden.

Toplieden van de federatie hielden toespraken waarin ze nogmaals uiteenzetten dat het scherp gedaalde melkprijsniveau een kaalslag dreigt te veroorzaken in de veehouderij.

"De bedrijfstak verliest elke maand 800 miljoen euro. Als dat zo doorgaat raken de bedrijven 75 procent van hun inkomsten kwijt", waarschuwde federatievoorzitter Gerd Sonnleitner. Of de Duitse overheid bereid is extra tegemoetkomingen te doen aan de boeren, is onbekend.

Klik hier voor een fotoreportage van de protestacties

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herbert

  Wat een gezeur weer over die melkprijs.
  2009 is het jaar van de sarneringsronde in de melkveehouderij zoals we die vorig jaar in de zeugenhouderij hebben gehad.
  Ik ben het voledig met de reactie van Arjan eens! We moeten ons als melkveesector schamen om zo als subsidietrekker te boek komen te staan!

 • no-profile-image

  peerke

  wanneer gaat lto zich ook eens inzetten voor een betere melkprijs? kijk als er in het verleden foute besluiten genomen zijn ,dan moet je dat toegeven en er wat aan doen en niet voor sinterklaas spelen en maar quotum bijgeven zelfs als de vraag naar melkprodukten gedaald is. peerke wil wel meedoen met acties voor een betere melkprijs.

 • no-profile-image

  down under

  Harrie, ik ben het met Paul eens. Een auto, bijzettafeltje of een jurk kun je een maand langer in de winkel laten staan/hangen maar met levensmiddelen gaat dit jammer genoeg niet, tenzij we er met z'n alle schimmelkaas van gaan maken. Verder wil ik ook nog kwijt dat als je personeel op straat kunt zetten dat je dan groter bent dan een gemiddeld gezinsbedrijf in de agrosector die veelal met gezinsleden de toko draaiende proberen te houden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat Arjan. Ik sluit me bij je mening aan.

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Beste Paul Jansen,

  De meeste bedrijven waar ik het over heb zijn ook gewoon zelfstandige ondernemers die het bedrijf van hun ouders overgenomen hebben. Ik zie niet veel verschil met de landbouw. Alleen zij moeten ook nog wat personeelsleden op straat zetten.

 • no-profile-image

  roel

  LTO is bang voor schadeclaims die voortvloeien uit acties en houd zich daarom op de vlakte

 • no-profile-image

  r.v.

  zo is het al zovaak gezegt rieks! de beste oplossing maar zowat niemand wil er aan mee werken. helemaal dat LTO niet. die doen uberhaupt niets. zon belangenbehartiger heb je niet veel aan in deze tijd.

 • no-profile-image

  vrij en blij

  Veel varkens en pluimveehouders reageren hier als door een wesp gestoken. Maar we moeten ons wel afvragen of wij als melkveesector ook de kant willen opgaan van de intensieve veehouderij waar saneringsronden heel normaal blijken te zijn met als gevolg dat bedrijven alleen maar groeien. Ik moet er niet aan denken dat er over enkele jaren geen koe meer in de wei loopt, waar zie je nog varkens in de wei? De prijs die je hier voor betaald is dat de publieke opinie zich tegen de sector keerd en dat is met geld niet uit te drukken. Wij hebben inmiddels besloten, gezien de reacties hier van enkele varkenshouders om geen varkensmest meer aan te voeren op ons bedrijf.

 • no-profile-image

  Boer

  Lto bemoeit zich bewust niet met de melkprijs, waarom zijken jullie dan op de lto, je gaat toch ook niet naar de melkfabriek als je trekker kapot gaat, als je wil zeuren over een lage melkprijs moet je bij de afnemer wezen en niet bij lto.

 • no-profile-image

  boer

  peerke, toen het quotum kwam werd er ook gezeken, dat gaat nu net zo, dat quotum moet er af, en de LTO doet het niet zodat de kleintjes verzuipen maar kansen krijgen, door langzaam te groeien, en niet veel geld te hoeven investeren in quotum.

 • no-profile-image

  rieks

  er is nog een alternatief voor de totale argrarische sector en het is simpel uit te voeren, nl, in overleg met alle argrarische sectoren de distributiemagazijnen van de grootwinkelketens blokkeren, niets er in en niets er uit, eis namens alle argrarische sectoren bodemprijzen voor de produkten met participatie in alle winkelketens, laat lto zo nodig het regelen en de controle verrichten, doen die ook nog wat voor hun centen!!

 • no-profile-image

  iemand die een boerenhart draagt

  LTO ?? laat me niet lachen, zolang ze bestaan hebben de grote cooperaties hun voormannen al een extra pet opgezet zodat de coopalzheimer tussen de oren zit. Iemand schreef over lachgas dit weekend in een collum, is het wat de LTO voormannen daarmee te verdrijven zodat eens helder verstand het restantje zwoegende veehouders echt gaat vertegenwoordigen. Ik snap gewoonweg niet dat veehouders nog drie zaken in stand gehouden hebben zoals: 1) overproduktie, dus melken boven je quotum= dom dom dom 2) fusies van cooperaties: waardoor ze oncontroleerbaar zijn geworden. (kijk naar de banken en autogedrocht General Motors. Minister Wouter Bos heeft het nu ook door nu hij er midden tussen inzit wil hij kleinere banken. Kleinere cooperaties zou een zegen zijn, met een vakkundig en betrokken, controleerbaar bestuur). 3) LTO bestuur welke niets anders doet dan de grote cooperaties naar de mond praten en zitten te slapen bij belangrijke mestdossiers en planologische vraagstukken; of geef ze ontslag of zeg je lidmaatschap op en sluit je aan bij de NMV, welke ik wel steeds hoor praten voor de hardwerkende veehouders en over maatregelen welke wel hout snijden. Het wordt hoog tijd, dat we moeten weigeren de veehouderij in een nog verdere sanering te laten drukken. Elke veehouder die eenmaal weg is komt nooit meer terug; een cultureel landschap wordt er tevens mee om zeep gebracht. De structuur van goede familiebedrijven wordt met de grond gelijk gemaakt. Hoe komt het dat de Nederlands veehouders zich nog steeds laten knechten en uitspelen. Hoe komt het dat jullie op dit moment melken als gekken met als uitleg we zijn nu juist veel liters nodig om toch omzet te draaien. Elke liter nu afgeleverd kost toch geld bij een gemiddelde kostprijs van 35-38 cent en bij een breakeven van ca 29 cent. Zet allen de rem even een paar maanden op de produktie, dan zul je zien dat de melkprijs snel gaat aantrekken en melk dan rustig het quotum tot 95% vol. Beter 95% voor gemiddeld 35 cent aan de weg dan 105% voor 22 cent.....toch....of.....ben ik gek geworden en moet ik aan het lachgas??

 • no-profile-image

  janneke

  Zo blijkt wat het Europees organiseren van melkveehouders een ongelofelijke respons in EU geeft! De EMB staat tenminste maar voor één doel: een marktconforme melkprijs. Bravo EMB!!!

 • no-profile-image

  Leen

  "Vrije markt" is een utopie in Europa. Kijk alleen maar in ons eigen landje. Van arbeid is een overschot, kijk maar naar de werkloosheidscijfers. Hoe kan het dan dat een werknemer voor hetgeen hij/zij verkoopt (arbeid) hij/zij wel een kostendekkende prijs vangt? Juist dat is marktbescherming of zo u wilt "subsidie". In de hele EU toegepast en onomstreden. Alleen als het de Landbouw betreft is "inkomenssteun/ subsidie/marktbescherming een uiterst beladen begrip.

 • no-profile-image

  Frank

  Vrij en blij; gaan we zo beginnen. OK, voeren wij geen wei en andere zuivelprodkten via de brijvoerinstallatie aan de varkens. Geen melk bij het ontbijt maar lekkere thee. En zondag eten we geen biefstuk maar een lekkere varkenshaas. Lekker puh!

 • no-profile-image

  gemengd bedrijf

  Groninger met boerenhart, je hebt het scherp gezien en groot gelijk.

 • no-profile-image

  Fryske boer

  Prima reaktie Arjan, tenminste iemand die nog nadenkt. je schaamt je bijna melkveehouder te zijn als je de akties volgt. Ik concludeer wel dat het mijn kostprijs kennelijk wel goed zit ik zie teminste nog geen noodzaak zoveel heisa te maken. In Frankrijk zit men ook nog eens boven 30 cent.Nog even doorzetten als 25 % de handdoek in de ring gooit gaat de prijs echt omhoog.Zag net op site nieuwe oogst dat lto pleit voor meer quotum ,prima. Maar wat zal er weer gescholden worden.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Harrie, ik geloof niet dat je de structuur van de door jou genoemde bedrijven kunt vergelijken met de landbouw. Veel van die ondernemingen zijn in handen van multinationals en de baas is zelden de echte baas.

 • no-profile-image

  weet het beter

  LTO Langzaan Ten Onder was het toch dus laat die er ff niet mee bemoeien he peerke uit brabant

 • no-profile-image

  Arjan

  Recessie, economische crisis er komen de laatste tijd veel mensen op straat te staan. Deze mensen hebben soms al heel hun leven gewerkt voor hetzelfde bedrijf. Er zijn ook diverse ondernemers bij die de tent niet meer kunnen draaien. Wat doen wij melkveehouders !!! ZEIKEN over een lage melkprijs na 2007 en 2008 waarin de melkprijs ook uitzonderlijk hoog was (vergeten we even voor het gemak) !!! De huidige situatie is inderdaad neipend voor ons als melkveehouder maar ik PAS voor een beeldvorming van subsidietrekker zoals wij dadelijk te boek komen staan bij de EUROPESE BURGERS. Zie ik beelden over demonstrerende boeren in Brussel die meer subsidie willen en door de dranghekken naar het gebouw van de europese commisie willen gaan. Daar walg ik van !!!! Als je een betere melkprijs wil hebben moet je niet naar Brussel maar naar de consument + retail. Daarnaast zou het misschien voor de nederlandse melkveehouder ook eens interessant zijn om MINDER te melken ipv ieder jaar steevast over het quotum terwijl je er niets aan verdient.

 • no-profile-image

  vergeer

  Ik ben het volkomen met je eens arjan,in de varken en pluimveehouderij krijgen we ook geen subsidie we zijn ondernemer en als niet meer uit kan moet je wat anders zoeken en Lto hoef je echt niets van te verwachten daar wachten ze zelf op een mooi baantje en spreken de minister niet tegen.

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Ondernemers die actie gaan voeren voor een betere en prijs??
  Zullen binnenkort de autodealers, meubelzaken, horeca, kledingzaken etc, etc. ook de straat op gaan. Zal wel aan mij liggen, maar ik zie het verschil niet!! Voor die mensen is het ook een way of life.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Mat, dan moet je terug naar de jaren '80. Toen werd er door de kopstukken besloten over de verdere uitbreiding van de EEG(EU) waarbij grootschalige emigratie van armere landen naar rijke landen (lees leegloop van het platteland) voorkomen moest worden. De productie in het westen moet worden ingekrompen en in het ruimere zuiden en oostblok gestimuleerd worden. Er werd vervolgens een berg onzinnige wetgeving voor concentratiegebieden ingevoerd en subsidie en kapitaal voor de nieuwe landen. Zo is het geen geheim dat Duitsland voor het grootste deel de bloeiperiode van Spanje heeft betaald. In het oosten duurt het echter een generatie langer dan gepland, of de multinationals moeten zich er op storten(Smitfield Roemenie).

 • no-profile-image

  mat

  Ik ben het met arjan eens dat boeren tot zinnen moeten komen en gewoon normaal moeten melken en niet miljoenen aan superheffing moeten betalen. Zijn bewering, en die van veel niet geinformeerde media, is dat boeren naar Brussel zijn gekomen om subsidie te trekken. Dat is absoluut niet het geval. er is heel nuchter gepleit voor toezicht op de markt zodat boeren het inkomen uit een gereguleerde markt kunnen halen. Bovendien moet je wel degelijk bij de politiek zijn en niet bij supermarkten en distributiecentra, die doen gewoon hun werk en profiteren van de mogelijkheden die een verziekte markt hun biedt. De politiek kan hier wel degelijk wat aan doen, als ze maar zouden willen. Het is voor mij een vraag waarom ze er geen moeite mee hebben om boeren te laten creperen en een nog grotere vraag waarom collegaboeren er ook geen moeite mee hebben om zichzelf en anderen de slavernij in te jagen door nog meer quotum te willen.

 • no-profile-image

  rood staan

  Fransen zijn uitermate goed bezig.
  Melkveehouders pakken het bij de kiem aan.
  Supermarktheersers worden genadeloos dichtgepakt met mest gier en afval.
  Met als motto zo wil een eerlijke veehoeder niet behandeld worden.
  Boeren worden uitgemolken!!!
  Steun de FRANSE visie , ze zijn daar niet gek.
  Wanneer worden we wakker en houden
  belangenorganisatie's niet langer vast aan hun voorgenomen beleid.
  Het gaat de boer aan ,zwaar onderbetaald al jaren.
  EN MET DE BOER ALLE DIE HEM BEGELEIDEN.

 • no-profile-image

  brabander

  @vrij en blij, die varkensstront nemen wij al 2 jaar niet meer af, alleen nog rundveemest van onze collega's. Laat die varkensmesters maar krijsen over onze toeslagrechten. Trouwens er zijn ook varkensmesters met toeslagrechten, maar die hebben in de referentiejaren hetzelfde gedaan als wij.

 • no-profile-image

  Evi

  Misschien een begin van het eind van de globalisering. Mijn idee: alleen nog maar voor de Europese markt produceren. Want wat hebben alle investeringen búiten de EU de FrieslandCampina boeren opgeleverd: Nada, Niente , Noppes!!! Alles in hun stille reserves stoppen, waar zij goed van kunnen leven en wij kunnen op een houtje bijten!

 • no-profile-image

  peerke

  boer uit groningen jij snapt er helemaal niets van . het is toch de lto die samen met die gerda in brussel pleit voor meer melkquotum en bewust aanstuurt op lagere melkprijzen , met als hopelijk gevolg dat de kleintjes verzuipen ten voordele van de grote. ijskoude sanering noemt men dat.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Zitten ze eerst te zeurenover hoge quotum kosten nu krijgen ze er gratis quotum bij is het weer niet goed. Na jaren niet naar een kostprijs te hebben gekeken alleen naar gemak moet het ineens ook allemaal (terug)betaald worden dat jullie daar niet eerder aan gedacht hebben zeg. Van mij mag het nog wel ff zo blijven weet ik meteen waarom ik al jaaaaren naar een kostprijs heb gekeken en zo snel mogelijkafgelost heb bij de bank en niet zoveel geleent om dure grond te kopen voor een sneetje gras of voor mais van 1100 euries geen dure mengwagen om gras met mais te mengen geen robot om de koeien te laten melken geen melkcontole om te laten zien aan de buurman hoe goed je bent enz enz....

 • no-profile-image

  geldboer

  Het hele gedoe rondom de verstoorde zuivelmarkt kun je herleiden naar een andere markt. Namelijk de geldmarkt. Google daarom maar eens naar de website van het "Murrat Rothbard Instituut" en dan op de link klikken. "Wat heeft de overheid met ons geld gedaan". Er verschijnt dan in pdf formaat een lijvig stuk over de geschiedenis van ons geld. Wanneer je dat doorleest kijk je met heel andere ogen naar de zuivelmarkt.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.