Home

Achtergrond

Franse kersentelers stevenen af op betere oogst

Franse kersentelers hopen dit jaar 53.000 ton te kunnen plukken.

Dat is bijna 40 procent meer dan de grotendeels mislukte oogst van vorig jaar, maar nog altijd iets onder het vijfjaarlijks gemiddelde, aldus de agrarische statistiekdienst SSP.

Het areaal aan kersenboomgaarden in Frankrijk ligt dit jaar rond de 10.500 hectare. Het merendeel daarvan bevindt zich in de zuidelijke regio’s Rhône-Alpes, Languedoc-Roussillon en Provence. Het totale Franse areaal krimpt nog altijd en ligt nu 9 procent onder het gemiddelde over de laatste vijf jaar.

De telers hopen dit jaar op een goede oogst. Vorig jaar ging een groot deel van de kersen verloren door late vorst en zware hagelbuien in mei. Tot nu toe zijn de weersomstandigheden in veel streken gunstiger geweest, meldt de agrarische infodienst Agreste. Vooral in Roussillon zijn de eerste kersen van goede kwaliteit. Van de totaal geschatte 53.000 ton gaat ongeveer 43.500 ton rechtstreeks naar de consument, terwijl de overige kersen door de verwerkende industrie worden gebruikt.

Frankrijk heeft vorig jaar 5.331 ton kersen ingevoerd. Bijna de helft daarvan kwam volgens Agreste uit Spanje. Ook Marokko, Duitsland, België en Nederland leverden voor de Franse markt. Frankrijk exporteerde 3.800 ton kersen, vooral naar Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.