Home

Achtergrond 215 x bekeken 4 reacties

Fonterra vreest verlies markt door klimaatregel

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra wil dat veehouders individueel worden aangesproken op hun aandeel in de uitstoot van broeikasgassen.

De zuivelgigant vreest bij de internationale concurrentie op achterstand te worden gezet door klimaatregels.

Fonterra meldt dat de zuivelproductie in Nieuw-Zeeland tot 5 procent kan dalen als gevolg van de maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.

In een parlementaire commissie heeft algemeen directeur Andrew Ferrier protest aangetekend tegen de invoering van een systeem waarbij de Nieuw-Zeelandse zuivel moet betalen voor emissiequota.

Productieverlaging

Volgens Fonterra gaat dat gepaard met productieverlaging. De zuivelgigant vreest dat concurrenten de ruimte gebruiken om het marktaandeel in te pikken. Daardoor zal de ammoniakuitstoot verschuiven van Nieuw-Zeeland naar andere landen, zonder dat er wereldwijd minder ammoniak wordt uitgestoten.

Ferrier is niet tegen het principe om de uitstoot aan banden te leggen met een emissie-handelssysteem. In het Kyoto-verdrag hebben landen met elkaar afgesproken de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken om de klimaatverandering tegen te gaan.
Maar het systeem dat Nieuw-Zeeland voorstaat, kan de goedkeuring van Fonterra niet wegdragen.

De veehouders zijn volgens Ferrier zelfs bereid de lat nog noger te leggen. "Zodat we wereldleider blijven door de zuivelproductie in Nieuw-Zeeland nog efficiënter te maken als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen", aldus de voorman.

Fonterra bepleit een systeem waarbij veehouders en niet de industrie verantwoordelijk is voor de uitstoot. Op die manier kunnen zij individueel worden beloond voor de veranderingen in hun houderijsysteem. Volgens het huidige systeem wordt de verwerker aangesproken voor de ammoniakuitstoot van het vee.

Het effect is dat de kosten daarvan bij de boer komen, maar dat er geen stimulans voor de boer is de uitstoot te verminderen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  waar gaat dit over
  dit is al uit(af)gestelt

 • no-profile-image

  Jan Braakman

  @ down under: Je hebt gelijk. Het gaat hier over broeikasgassen en niet over ammoniak. Hier is sprake van een onzorgvuldige verschrijving.

 • no-profile-image

  down under

  Jan, gaat het verhaal nu over ammoniak of over CO2? Zoals ik het verhaal lees gaat het over het aanpakken van broeikasgassen terwijl er ook over ammoniak gesproken wordt, dit maakt het verhaal wel erg amateuristisch. Of is ammoniak nu ineens ook een broeikasgas? (waarschijnlijk zal het artikel wel weer eens ergens 1 op 1 van overgenomen zijn zonder er verder over na te denken of het eerst goed te lezen!)

 • no-profile-image

  de Jong

  Ammoniak is juist een anti broeikasgas. Door de vorming van aerosolen (afkoelend effect) en door reductie kunnen broeikasgassen zoals ozon en stikstofoxides uit de lucht verdwijnen.( reactie van Pyria).Nederland stimuleert met haar ammoniak reductie plannen in feite het broeikaseffect.

Of registreer je om te kunnen reageren.