Home

Achtergrond 4 reacties

FNV: oogstpiek groente steeds twistpunt cao

FNV Bondgenoten vindt het niet acceptabel dat werkgevers weekeindetoeslagen voor seizoenarbeiders willen schrappen.

In de cao Open teelten blijkt steeds beloning voor oogstpieken in de groenteteelt een hekel onderhandelingspunt.

Dat stelt FNV-onderhandelaarster Marcella Bense. Zij reageert daarmee op het bericht van werkgevers dat het een eindvoorstel heeft gedaan aan de vakbonden. De werkgevers hebben nu een eindvoorstel neergelegd waarin het aantal onderhandelingspunten sterk is teruggebracht. Details maken werkgevers niet bekend.

Volgens Bense bieden werkgevers 0,5 procent structurele loonsverhoging voor vast personeel, maar is het vooral de positie van seizoensarbeiders die zorgen baart. De werkgevers willen volgens FNV weekeindetoeslagen terugbrengen. "Voor ons is dit principieel. Dit is het enige wat deze groep heeft. We komen steeds weer bij deze groep terug om versoberingen te melden. Dat houdt een keer op."

Deze werknemers, veelal Polen, zijn tot maximaal zes maanden in dienst voor een minimumloon. Een dag werken op zondag levert een 100 procent toeslag op. "Dat zijn dure dagen voor deze mensen. Ze leveren al zoveel in", zegt Bense.

Compensatie

FNV Bondgenoten wil hiervoor een duidelijke compensatie zien. In het werkgeversvoorstel wordt een huisvestingscompensatie genoemd, maar FNV vindt dat niet concreet genoeg.

Werkgevers hebben wel aangegeven de teelten en het aantal zaterdagen en zondagen zonder toeslag te beperken. Het gaat om teelten aardbeien, asperge, zachtfruit en bladgroente voor een maximum aan tien zaterdagen en zondagen. "Maar hoe controleer je dat en waar trek je grenzen?"

Volgens FNV Bondgenoten speelt het sociaal akkoord niet zo’n grote rol als bij de Cao Glastuinbouw, waar de economische situatie erg
slecht is.

De constante discussies over oogstpieken in de vollegrondsgroenteteelt houdt de cao in andere sectoren tegen, signaleert FNV. Dat is het effect van het samenvoegen van vier cao’s.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  zijn er geen mensen te vinden die het zwaarder hebben dan de polen zodat we die kunnen gaan huren en dan een soort van loon-oorlog gaan creeren wat ook nog leuk klinkt, en de regering zou een soort van pool-subsidie in het leven roepen waar die polen dan 10 euro voor moeten betalen voor elke 2 euro die ze krijgen. Dat klinkt al een strak plan

 • no-profile-image

  Piet

  Net als in andere sectoren zijn er in de tuinbouw functies die ruim boven modaal verdienen en functies die minimum loon verdienen.
  De mensen die in de tuinbouw minimum loon verdienen zullen waarschijnlijk in de bouw of fabriek niet plotseling boven modaal verdienen...

 • no-profile-image

  ..

  En maar vreemd vinden dat ze geen personeel kunnen krijgen in de landbouw. Ik heb ook nog eens 2 uur voor een agrarier gewerkt. Ik kan het niet aanraden. Als je hard wilt werken voor weinig geld moet je bij de boer zijn.

 • no-profile-image

  zzp'er

  nog een reden erbij om niet bij een boer te gaan werken.boeren hebben niet in de gaten hoe goedkoper ze hun personeel willen hoe lager hun eigen prijzen worden

Of registreer je om te kunnen reageren.