Home

Achtergrond

'Explosieve aandacht voor Europese verkiezingen'

De belangstelling voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 4 juni is "significant'' groter dan voorgaande keren.

"Er zijn enorme hoeveelheden debatten en bijeenkomsten. Het is een explosie'', zegt Sjerp van der Vaart, hoofd van het Haagse bureau van het Europees Parlement.

Vergelijkende cijfers heeft hij nog niet, maar het is duidelijk dat de politieke partijen beduidend meer activiteiten ontplooien dan in 2004 en 1999 en dat ook de media er veel meer bovenop zitten. Op radio en tv wemelt het van de interviews en lijsttrekkersdebatten. Afgelopen week verzorgde het ontbijprogramma Goedemorgen Nederland zelfs dagelijks een uitzending vanuit het Europees Parlement in Straatsburg. Dat was voorheen ondenkbaar, zegt Van der Vaart.

Niet voor niets zal volgens prognoses de opkomst in Nederland een stuk hoger zijn dan het Europese gemiddelde (ruim 45 procent tegen 34 procent). Bij de Europese verkiezingen in 1999 ging nog geen 30 procent van de Nederlanders naar de stembus. Vijf jaar terug was dat 39 procent.

Van der Vaart denkt dat de toegenomen interesse te maken heeft met het referendum over de EU-grondwet in 2005. De Nederlandse bevolking zei toen massaal nee, maar door de volksraadpleging kwam ,,de geest wel uit de fles''. "De EU heeft meer macht gekregen. De mensen voelen dat. Ze realiseren zich nu pas dat de bulk van de regelgeving niet uit Den Haag komt, maar uit Brussel.''

Ook het 'Wilderseffect' speelt volgens Van der Vaart een rol. De PVV geeft met haar euroscepsis een extra dimensie aan het Europadebat. "Ik vind dat op zichzelf niet negatief. Wilders stelt fundamentele vragen over de toekomst van de EU. Dat is goed voor het debat.''

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 80 procent van de Nederlanders niet afwijzend staat tegenover de EU, maar er heerst wel veel onrust onder de burgers, aldus Van der Vaart. Dat komt volgens hem omdat de politiek de afgelopen decennia heeft nagelaten goed met de burgers te communiceren over het overdragen van soevereiniteit aan Europa. "Zoals de Londense hoogleraar William Wallace onlangs zei: Ergens onderweg zijn we het grote verhaal over de EU onderweg kwijtgeraakt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.