Home

Achtergrond 209 x bekeken 5 reacties

Europese verkiezingen: boeren gaan wél stemmen

Boeren gaan massaal wél hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, op 4 juni.

Een enquête onder de lezers van de email nieuwsbrieven van Boerderij wijst dat uit. Driekwart van de deelnemers aan de enquête gaat stemmen. Het CDA is zoals gebruikelijk in de landbouw de grootste partij met 45 procent. De VVD volgt met 14 procent en daarna SGP/CU met 9 procent. Opvallend is de score van de PVV van Geert Wilders. Met 7 procent is dat de vierde partij, ruim voor alle linkse partijen, die allen de 1 procent amper halen. 17 procent heeft nog geen keus gemaakt en 6 procent zegt niet te gaan stemmen. De enquête trok 1.700 deelnemers, waarvan 1286 aangeven een rundvee-, varkens-, akkerbouw- of gemengd bedrijf te hebben.

'Zuivelquotering na 2015 niet afgelopen'

Eenderde van de rundveehouders gelooft niet dat het met de zuivelquotering in 2015 echt is afgelopen. Dat blijkt uit dezelfde enquête.
Verder blijkt dat boeren fel gekant zijn tegen zaken als afroming en herbestemming van toeslagen. Tweederde van de deelnemers vindt het een slechte zaak dat toeslagen worden gekoppeld aan groene diensten. De helft onderschrijft de stelling dat de Europese landbouw nooit zonder inkomensondersteuning zal kunnen. Tweederde vindt marktondersteuning blijvend nodig, en ziet daarin een rol voor de Europese Unie.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  NATURA 2000 met 162 gebieden in Nederland komt uit de koker van het CDA [Veerman] dit wordt door veel boeren toch wel erg gewaardeerd,blijkt uit dit bericht,het veel grotere Frankrijk heeft maar voor 26 gebieden Natura 2000 aangevraagd.

 • no-profile-image

  gert

  Veel boeren gaan toch CDA stemmen,ondanks dat het CDA [oud minister Veerman} Nederland rijkelijk heeft bedeeld met Natura 2000 gebieden nl.162stuks,terwijl bv. Frankrijk er maar 26 heeft aangemeld.Nederland dus het CDA was weer het braafste jongentje van de klas,weer over de rug van de boeren

 • no-profile-image

  landbouwer

  Onbegrijpelijk dat boeren nog CDA stemmen. Ze doen helemaal niets meer voor de landbouw en laten hun oren naar de milieutaliban hangen

 • no-profile-image

  Leen

  Het CDA daar stem je niet op, dat is een vorm van berusting! Als je van mening bent dat het radicaal anders moet neem je risico, ook dat is ondernemerschap.

 • no-profile-image

  Harry K

  Opmerkelijk dat het overgrote deel van de boeren (CDA en VVD stemmers) straks laat weten tevreden te zijn over het ingezette (lekker concurreren op de wereldmarkt) EU beleid.
  Zouden zij hier bewust voor kiezen, of hebben ze de simpele boeren stemwijzer nog niet gezien? http://aardeboer.antenna.nl/wp-content/uploads/2009/05/09-04-25-stemwijzer-eu-verkiezingen-09-04-21-c-alle-partijen.doc

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.