Home

Achtergrond 203 x bekeken

Europese melkveehouders voeren actie tijdens EU-ministerraad

Maandagmorgen verzamelden enkele honderden Europese melkveehouders in Brussel waar de EU-landbouwministers op dat moment vergaderden.

"Wij zijn hier niet om premies te vragen, wel om te vechten voor onze bedrijven. Daarom vragen wij Europa om de afschaffing van de melkquota te herroepen. Wij willen een flexibel quotasysteem om tot een eerlijke prijs te komen", sprak Erwin Schöpges in naam van de European Milk Board (EMB), de organisator van de actie. De Europese ministerraad had echter geen oor naar hun eisen.

Vanaf 10 uur kwamen delegaties van melkveehouders uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg en België naar het Noordstation van Brussel afgezakt. "Deze actie is historisch, want nooit eerder schaarden melkveehouders uit meer dan 10 Europese landen zich achter hetzelfde eisenpakket", zei de Schöpges, bestuurslid van de Belgian Dairy Board, de Belgische afdeling van de EMB. "Met deze mars willen we tonen dat we klaar zijn om te vechten voor onze bedrijven".

Volgens de European Milk Board hebben de besluiten van de Raad van landbouwministers over de verruiming van het melkquotum er alleen maar voor gezorgd dat grote handelsgroepen erin geslaagd zijn om de melkprijs te blijven verlagen in heel Europa. "Op deze manier heeft de EU-ministerraad deze groepen nog meer macht gegeven en het marktevenwicht nog verder verstoord ten koste van de boereninkomens", klonk het vlak voor de stoet naar de Europese wijk vertrok.

Ook een delegatie van de Vlaamse landbouworganisatie ABS was aanwezig. "Een volledige vrije markt werkt niet voor onze boeren. Dit heeft enkel tot resultaat dat de kleinere bedrijven verdwijnen en dat enkel nog de mastodonten van bedrijven overblijven. Besef goed dat elk landbouwbedrijf dat verdwijnt, nooit meer terugkomt", zei woordvoerder Guy Depraetere. Vandaar dat ABS net zoals EMB voorstander is van een flexibel quotumsysteem. "Maar het standpunt dat de EMB vandaag inneemt, had volgens ons sterker mogen zijn. De tijd van praten is voorbij, wij willen actie", sprak zuivelspecialist André Leroy.

De stoet van honderden boeren vertrok vanaf het plein voor het Noordstation naar de Europese wijk waar de vergadering van de Europese landbouwministers plaatsvond. Rond 11.30 uur vertrok een tweede deel van de betoging, bestaande uit melkboeren met tractoren en koeien, vanaf het Jubelpark naar de Wetstraat. Even ontstond er tumult toen de manifestanten ter hoogte van het Schumanplein een politiebarrière hadden doorbroken, maar na tussenkomst van de organisatie kon de rust hersteld worden.

Op de middag had de European Milk Board de Europese landbouwministers uitgenodigd voor een lunch met zuivelproducten. Een aantal ministers nam de uitnodiging aan, maar daar kregen de actievoerders te horen dat Europa niet aan de eis wil voldoen om op korte termijn opnieuw een reductie van de melkquota met 5 procent in te voeren. "Dit zal volgens ons de prijs niet terug opstuwen, want ondanks de verhoging van de quota is de productie in de EU dit jaar gedaald. De quota zijn dus niet verantwoordelijk voor de val van de prijzen", zei EU-commissaris Mariann Fischer Boel.

Deze mededeling was niet wat de actievoerders gehoopt hadden en de eurocommissaris kreeg het dan ook hard te verduren. Ze werd onthaald op boegeroep en een fluitconcert. Sommige manifestanten begonnen ook met eieren en melk te gooien. "Wij betreuren deze beslissing ten zeerste", zei EMB-voorzitter Romuald Schaber na afloop. "De Europese landbouwministers beseffen blijkbaar wel dat de melkprijs te laag is en dat die omhoog moet. Ze zijn het erover eens dat het prijsniveau in de melkmarkt onhoudbaar is, maar intussen hebben ze niets gedaan om hun verkeerde besluiten te herstellen".

Ook bij de ABS’ers kon de aanpak van Fischer Boel op weinig begrip rekenen. "De manier waarop zij dit vandaag heeft aangepakt, was bijzonder droevig. Zij beweert dat ze nooit een meerderheid kan vinden voor de herinvoering van het quotum, maar dat is zever", zei een teleurgestelde Guy Depraetere. Volgens hem moeten we beseffen dat de tijd van blind produceren gedaan is. "Iedereen moet inzien dat er met de vraag moet rekening gehouden worden. De herinvoering van het quotasysteem had kunnen helpen om het aanbod te gaan beheersen", meende hij.

Een aantal leiders van de actie riepen na het teleurstellende nieuws op tot een melkleverstop. "In Duitsland leeft dat idee zeker al. Ik denk dat we eerst de rangen moeten sluiten en eendrachtig standpunt moeten formuleren", besloot de ABS-woordvoerder die daarmee doelde op Boerenbond, de grote Vlaamse afwezige.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.