Home

Achtergrond

Europese Commissie stelt verlaging visquota voor

Vissers uit Nederland en andere EU-landen hangt een forse verlaging van de vangstlimieten in 2010 boven het hoofd.

De Europese Commissie vreest dat de huidige quota te hoog zijn om de omvang van de visstand te behouden.

Eurocommissaris Joe Borg (Visserij) stelde de EU-landen vandaag voor de vangstquota voor kwetsbare vissoorten met 25 procent te verminderen. "Sinds het visbeleid van 2002 is er slechts langzaam vooruitgang geboekt in het herstel van de bestanden'', aldus Borg.

Het gevolg daarvan is dat 80 procent van de visstand in de Europese Unie overbevist is. Het wereldwijde gemiddelde ligt op 23 procent.
Anderzijds is de commissie bereid een meer flexibele benadering in te voeren voor minder bedreigde vissoorten. De quota zullen daar tot 20 procent dalen. Voor soorten waarvan de bestanden zich inmiddels hebben aangevuld, stelt de commissie een stijging van de quota voor van 25 procent. Doel is dat de 27 EU-landen eind dit jaar een beslissing nemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.