Home

Achtergrond 296 x bekeken 3 reacties

'Europa moet zuivel te hulp komen'

De Europese Unie moet maatregelen nemen om de noodluidende Europese zuivelsector te steunen.

Die oproep deed landbouworganisatie Copa-Cogeca vanmiddag aan de raad van landbouwministers en de Europese Commissie.

Secretaris-generaal Pekka Pesonen noemde enkele maatregelen die de EU zou kunnen nemen: het eerder uitbetalen van inkomenstoeslagen (vanaf augustus in plaats van september); bredere inzet van interventie-opkoop en exportsubsidies; gebruik van melkpoeder in veevoer toestaan; verlenging van steun om boter te gebruiken in ijs en banket; het promoten van de zuivelconsumptie.

De EU-landbouwministers zijn vandaag bijeen in Brussel. Op verzoek van Frankrijk spreken ze onder meer over de slechte situatie in de zuivel- en varkensvleesmarkt.

De Nederlandse minister Gerda Verburg zei vorige week nogmaals bij landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel te lobbyen voor het eerder uitbetalen van toeslagen, ondanks een eerder 'nee' van Fischer Boel.

Europese melkveehouders hebben zwaar te lijden onder de historisch lage melkprijs. Volgens Copa-voorzitter Padraig Walshe liggen deze onder het niveau van 1997, terwijl de kosten sindsdien alleen maar zijn toegenomen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peeters

  En daarom is het ook niet verkeerd dat nu eens de slecht presterende boeren afvallen en daarmee een stukje productie. Wat het aanbod doet krimpen, immers vraag en aanbod moeten gelijk liggen. Beter nog aanbod moet lager zijn dan de vraag. Maar dat wil er bij primaire producenten in de wereld nog niet echt in. Vernietig eens 10% van alle melk in Europa kijk dan eens wat de prijs doet. We zijn eigenlijk gek dat we alles onder kostprijs leveren. Doet een producent in een andere sector ook niet hoor. Kan je de productie niet stilleggen, dan heb je te veel geld van de bank geleend. Wat er op neer komt dat je niet meer de baas van je eigen bedrijf bent. Oftewel dan kan je net zo goed verkopen of je bedrijf meteen in de coöperatie inbrengen en vervolgens in loondienst treden.

 • no-profile-image

  geert

  geert is het weer helemaal met gert eens
  tip van geert is stop 10 dagen met melk leveren en de prijs zal stijgen !!!!!!

 • no-profile-image

  gert

  De retailers hebben een betere lobby in Brussel dan de landbouw,de EU is niet meer dan een consumentenclub,voedsel moet goedkoop blijven voor de EU anders gaat het volk morren

Of registreer je om te kunnen reageren.