Home

Achtergrond 160 x bekeken

Euro daalt mogelijk dankzij rentebesluit

De waarde van de euro ten opzichte van alle belangrijke munteenheden bleef de afgelopen week vrij stabiel.

Analisten verwachten dat de euro weer aan waarde gaat verliezen nu de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verlaagt met 0,25 procentpunt tot 1 procent, een dieptepunt in de geschiedenis.

De markt lijkt te speculeren op een verdere renteverlaging, tot onder de 1 procent. Een uitgemaakte zaak is dit zeker niet. De centrale banken in Europa zien zich met verschillende problemen geconfronteerd. Sommige landen hebben meer aan het direct stimuleren van de consumptie, door de kredietmarkt weer in beweging te krijgen.

Anderen vrezen een hoge inflatie. Dat laatste geldt vooral voor Duitsland en Nederland, belangrijke exporteurs die een zwakke euro meer vrezen dan bijvoorbeeld Italië of Frankrijk.

De ECB was gedwongen ook een gezamenlijk kredietoffensief te starten. Deze kent geen precedent, aangezien de ECB feitelijk alleen een mandaat heeft voor inflatiebestrijding. Nu koopt de ECB 60 miljard euro aan 'covered bonds' op. Dit zijn leningen waar vaak hypotheken tegenover staan, en die qua risico positief worden ingeschat. Het is een markt die door de financiële crisis is ingestort.

Op weekbasis verloor de Amerikaanse dollar 0,7 procent aan waarde. Het Britse pond verhardde een procent. Een euro is nu 0,88 pond sterling waard. De Britse Centrale Bank besloot deze week de rente niet verder te verlagen, aangezien de rente al vrijwel 0 is. Daar komt bij dat Britse prijzen de laatste maand enorm zijn gestegen.

Ook de Federal Reserve in de VS, een half commerciële stelsel van centrale banken, heeft aangegeven geen ruimte te zien voor renteverlaging.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.