Home

Achtergrond 323 x bekeken

Eucolait beticht Griekenland van protectionisme zuivel

De Europese organisatie voor de zuivelhandel, Eucolait, heeft zich bij de Europese Commissie beklaagd over Griekse maatregelen die de vrije handel en de markt binnen de EU verstoren.

De organisatie maakt bezwaar tegen twee maatregelen: een verplichte oorsprongsaanduiding voor zuivelproducten en een heffing op zowel Griekse als geïmporteerde zuivel om daarmee de Griekse melk- en vleesorganisatie Elogak te financieren.

Volgens Eucolait moet geïmporteerde zuivel worden vrijgesteld van de heffing ten behoeve van Elogak. Overigens hebben ook organisaties in de vleessector tegen deze heffing geprotesteerd. Deze heffing is eind april al van kracht geworden.

De verplichte oorsprongsaanduiding voor zuivel moet nog van kracht worden. De aanduiding lijkt vooral bedoeld om Griekse producten te onderscheiden van andere. De oorsprongsaanduiding heeft een tamelijk uitgebreide reikwijdte. Zuivelproducten van gemengde oorsprong moeten zelfs vermelden welke percentages uit welke landen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.