Home

Achtergrond 227 x bekeken

Elektronische I&R met boerenverstand?

De LTO-vakgroep Schapen-houderij is voor de elektronische I&R, als dit technisch en financieel haalbaar is, stelt voorzitter Nico Verduin. Ook moeten de regels voor alle EU-landen gelijk zijn.

De elektronische Identificatie en Registratie (I&R) is een lastig dossier voor de schapen- en geitensector. De EU heeft de invoering ervan vastgelegd en LNV moet zorgen voor een goede invoering in Nederland. Daarmee wordt het opgelegd aan de sector en dat leidt gemakkelijk tot spanningen.

De vakgroepen schapen en geiten van LTO-Nederland stellen zich vanaf het begin op het standpunt dat we willen meewerken onder voorwaarden. Elektronische I&R moet technisch en financieel haalbaar zijn. Daarnaast moet er een gelijk speelveld zijn in Europa. Daardoor ontstaat draagvlak in de sector en dat is belangrijk.

Waar staan we nu? Minister Verburg heeft de sector een bijdrage in de kosten van I&R toegezegd van circa 11,5 tot 12,5 miljoen euro op een totale begroting van 22,7 miljoen over de komende 7 jaar. Dit komt op hoofdlijnen overeen met de wensen van de sector, alleen is de verdeling iets anders. LNV betaalt 3 miljoen uit de eigen begroting. De rest wil ze financieren met niet benutte toeslagrechten van het GLB, zogenaamde artikel-68 gelden. Doordat GLB-uitkeringen een aantal beperkingen hebben, moet over de uitwerking nog verder gesproken worden. Duidelijk is wel dat er voordeel is voor iedereen: klein of groot bedrijf, schapen of geiten. Dit kan de 'betaalbaarheid' afdekken.

Als vakgroep schapenhouderij van LTO vinden we dat de sector nu meer energie moet steken in de gebruikersvriendelijkheid. Daarvoor moeten eenvoudige en goed werkende systemen beschikbaar zijn tegen concurrerende prijzen. Daarom werkt LTO mee aan een plan voor een meldportaal.

Tenslotte willen we LNV houden aan de afspraak om door te praten over de praktische invulling en andere dossiers, zonder daarmee de toezegging van LNV over de financiering op het spel te zetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.