Home

Achtergrond 312 x bekeken 2 reacties

Eiwit van eigen bodem

Agrarisch toeleverancier Agerland en veredelingsbedrijf Limagrain gaan onderzoeken of een deel van de geïmporteerde soja in Nederlands veevoer is te vervangen door lokaal geproduceerde, eiwithoudende gewassen.

Meer dan 70 procent van de plantaardige eiwitten voor veevoer wordt geïmporteerd. Op PPO-Vredepeel hebben Agerland en Limagrain een demoproef met veldbonen, soja en lupinen aangelegd. Eenzelfde proef is aangelegd op het researchbedrijf van Limagrain in Lelystad, op klei.

Doel is meer inzicht te krijgen in de teelt en het rendement. Op 8 september 2009 worden de eerste resultaten gepresenteerd op de Nederlandse Gras & Maismanifestatie in Vredepeel (L.).

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is een groot voorstander van eiwitproductie in Nederland. Het genereert kansen voor Nederlandse telers. Die moet immers het eiwit voor de veehouder gaan telen. Meer eiwitgewassen in het bouwplan betekent minder graan, dus een hogere graanprijs.

Het is echter de vraag of de teelt van eiwithoudende gewassen in Nederland kan concurreren met goedkope soja-import. In de jaren tachtig zijn in Nederland al veel veldbonen geteeld, ondersteund met subsidie van de EU. Toen begin jaren negentig de importheffingen op eiwithoudende gewassen als soja wegvielen, stierf de teelt in Nederland een snelle dood. Nederlandse telers konden niet op tegen de goedkope overzeese soja.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    denb

    luzerne geeft volop eiwitten,een keer in de 5jaar grondbewerken. Is het te gebruiken als varkensvoer,eventueel alleen de bladeren?

  • no-profile-image

    varkenshouder

    Dit vind ik een goed idee. We moeten dan zorgen voor een win-win situatie. De akkerbouwers zorgen voor goede eiwitten voor uitterraad een goede prijs en zij krijgen minerealen, ook voor een betaalbare prijs, terug. Ik ben voor, misschien eens een projectje opzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.