Home

Achtergrond 233 x bekeken 1 reactie

Efsa: te veel nicotine op wilde paddenstoelen

Het eten van gedroogde wilde paddenstoelen die nicotine bevatten is niet veilig.

Dat concludeert de Europese voedselautoriteit Efsa in een onderzoek.

Aanleiding vormde de vondst van nicotine op gedroogde wilde paddenstoelen, met name uit China, in 2008. Daarbij werden gehaltes gemeten oplopend tot 0,5 milligram per kilo. De oorzaak van de vervuiling met nicotine is niet duidelijk; het kan te maken hebben met fouten tijdens het drogen of met pesticidegebruik.

Volgens de Efsa zijn de gevolgen bij het eten van zulke paddenstoelen relatief mild; het kan leiden tot een verhoogde hartslag, duizeligheid en hoofdpijn. De Efsa stelt een voorlopige maximumnorm voor van 0,036 milligram per kilo.

In Nederland wordt nicotine soms illegaal gebruikt als middel tegen bloedluis bij leghennen. De Voedsel en Waren Autoriteit stelde eerder vast dat dit hoegenaamd geen risico's oplevert voor het eten van eieren. Degene die pluimveestallen vernevelt met nicotine kan bij onvoldoende bescherming wel gevaar lopen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paddenstoel

    Is er ook zo`n onderzoek richting Korea dan. Daar komen voor weinig euro`s veel paddenstoelen vandaan die lekker lang 6 weken houdbaar zijn. Zonder toevoeging. Iets wat Europa niet voor mekaar krijgt lukt daar op de ene of andere manier wel. Doe daar als overheid hier eens onderzoek naar want wij moeten allemaal biologisch enz, en daar wordt alles vandaan gehaald zonder dat je daar als sector inzicht in hebt. Ze zullen wel GlobalGap zijn maar dan naar maatstaven die Korea zelf invuld.

Of registreer je om te kunnen reageren.