Home

Achtergrond 184 x bekeken

Eerste wetenschappelijke biercongres ooit in België

Zestig professoren van over de hele wereld hebben zich de komende dagen verzameld in Leuven om te praten over de economie van bier.

Dit meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. De economieprofessoren vinden dat bier te weinig wordt bestudeerd als economisch object, terwijl het in België 2,11 procent van de economie uitmaakt. Zij willen dat biercongressen net als wijncongressen een traditie worden.

De wetenschappers buigen zich vier dagen lang over de stijgende moutprijzen, China als grootste biermarkt en de concentratie van brouwerijen in grote concerns. Er is ook een onderzoek voorgesteld naar het geluksgevoel dat bier kan veroorzaken, vooral voor matige drinkers.

De professoren bespreken niet alleen de theorie op de universiteit, zij gaan zich ook over de praktijk buigen. Onder andere de brouwerij van AB InBev wordt bezocht. ,,Enkelen zullen daarna met hoofdpijn in de zaal zitten, maar dat gebeurt bij ieder wetenschappelijk congres'', zegt organisator Johan Swinnen.

De dalende Belgische bierconsumptie wordt ook behandeld. Die is de laatste twintig jaar met 25 procent gedaald. In 1970 dronk een Belg nog 130 liter bier per jaar, nu is dat nog maar 89 liter. Sinds 2000 is wel de bierexport verdubbeld, naar 1 miljard liter. Ook de economische recessie doet de biereconomie goed; dan drinken mensen meer goedkope pints.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.