Home

Achtergrond 216 x bekeken

Eerste graan terug gehaald uit interventie

De eerste partijen graan die nog niet zijn overgenomen door de Europese Commissie zijn teruggehaald uit de interventie. Dat is voor het eerst dit seizoen, meldt het Productschap Akkerbouw.

De reden is dat de graanprijzen stijgen. Daardoor is het voor telers en handelaren aantrekkelijker het graan op de vrije markt te verkopen, dan het tegen de interventieprijs van €104,53 per ton aan te bieden aan Brussel.

De interventie is op 1 november vorig jaar opengegaan. Sindsdien is 1,65 miljoen ton graan aangeboden voor opkoop door Brussel. Ruim de helft (879.907 ton) bestaat uit gerst. Er is bijna 600.000 ton mais en bijna 169.000 ton tarwe aangeboden.

De Commissie heeft tot nu toe 908.161 ton graan overgenomen, stelt het productschap in het Weekbericht Granen. “Ondanks de aanzienlijke stijging van de noteringen op de Europese markten, is deze week toch nog tarwe en gerst aangeboden voor interventie.”

Uit een overzicht van het productschap blijkt dat de maisprijs overal in Europa nu boven de interventieprijs ligt. Er is deze week dan ook geen mais aangeboden voor opkoop door Brussel.

De prijs voor voergerst ligt in de EU alleen in Tsjechië, Litouwen, Polen en Roemenië onder de interventieprijs. Voor voertarwe geldt dat alleen in Bulgarije, Letland en Roemenië.

Of registreer je om te kunnen reageren.