Home

Achtergrond 276 x bekeken

'Eentiende vervoerders negeert regels'

Zo’n vijf tot tien procent van de Nederlandse veetransporteurs lapt alle regels op het gebied van veetransport aan zijn laars.

Dat stelt zelfstandig adviseur Peter Vingerling in het Wageningse blad Syscope.

De transporteurs die zich niet aan de regels houden, rijden door zonder de dieren te laten rusten of ze water en voer te geven. Ook zouden ze dieren vervoeren naar bestemmingen die helemaal niet zijn toegestaan.

Volgens Vingerling zouden de problemen structureel opgelost moeten worden met goede controles en effectieve sancties. Zijn analyse wordt grotendeels gedeeld door WUR-onderzoeker Willy Baltussen. Het kwaliteitssysteem van de transportsector zelf zorgt voor een bodem in de markt. Daarbovenop moet de overheid controleren en sanctioneren.

Volgens Vingerling weten bedrijven te vaak sancties te omzeilen door bijvoorbeeld een nieuw bedrijf op te zetten als hun vergunning wordt ingetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.