Home

Achtergrond

Econoom: landbouw te machtig

De machtige land­bouwlobby is volgens topeco­noom Sweder van Wijnbergen een van de belangrijke oorzaken van een tekort aan grond voor woningbouw.

In het blad NVMagazine zegt Van Wijnbergen dat het areaal woningbouw en natuur probleem­loos kan worden verdubbeld, zon­der het landbouwareaal fors te beperken. ”De gedachte dat er een grondgebrek is in Nederland, vind ik onzin”, zegt Van Wijnber­gen. ”Ruim 70 procent van het areaal in Nederland is landbouw, de meest vervuilende industrie van allemaal.”

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, beschouwt de op­merkingen van Van Wijnbergen als een compliment: ”We doen ons werk kennelijk goed. We blijven vechten voor elke meter grond.”Desondanks zegt Maat dat de land- en tuinbouw constructief meewerken aan de realisatie van nieuwe woningbouwprojecten. Dat nieuwbouw in de afgelopen jaren niet is doorgegaan heeft meer te maken met regelgeving, bijvoorbeeld die voor fijnstof.Dat landbouwgrond niet wordt opgeofferd aan woningbouw heeft volgens Maat niet alleen te maken met de landbouwlobby. ”In het Noorden hebben veertig plattelandsor­ganisaties ge­pleit het gebied open te houden. Kennelijk wil ook het Nederland­se volk het open gebied in stand houden.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.