Home

Achtergrond 205 x bekeken

Economie 4,5 procent gekrompen in eerste kwartaal

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 4,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder.

Het gaat om de grootste krimp na de Tweede Wereldoorlog. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Vooral de export en de investeringen liepen heel fors terug, aldus het CBS. De consumptie van huishoudens was voor het eerst in jaren lager. De overheidsbestedingen namen nog wel toe.

De krimp is groter dan economen hadden verwacht. Zij rekenden erop dat het bruto binnenlands product, de som van alle geproduceerde goederen en diensten, met 3 procent zou afnemen. In het laatste kwartaal van vorig jaar was de economie met 0,6 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder.

De export liep het afgelopen kwartaal met 11,8 procent terug, de investeringen kwamen 10,1 procent lager uit. De Nederlandse consument gaf in doorsnee 2,4 procent minder uit. De sterkste daling deed zich voor bij de aanschaf van nieuwe auto's. Het CBS stelt ook vast dat de uitgaven aan woninginrichting, consumentenelektronica en kleding lager waren. Verder bezuinigde de consument op zijn bestedingen in de horeca en aan vliegreizen.

Eerder op de dag werd bekend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal met 3,8 procent was gekrompen in het afgelopen kwartaal. In Frankrijk nam het bruto binnenlands product met 1,2 procent af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.