Home

Achtergrond 191 x bekeken

Economen pessimistischer over krimp in 2009

Het kabinet moet in zijn beleid rekening gaan houden met een veel sterkere krimp van de economie dan verwacht.

Volgens economen komt de achteruitgang van de Nederlandse economie dit jaar zeker boven de 4 procent uit. Zij zeiden dit vandaag in reactie op de krimp van 4,5 procent van de economie in het eerste kwartaal die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vastgesteld.

"De cijfers zijn een stuk slechter dan verwacht'', aldus hoofdeconoom Charles Kalshoven van ING. ,,Zelfs als we de komende kwartalen op nul procent groei zitten, komen we voor geheel 2009 op een min van 4 procent uit.'' Zijn collega Nico Klene van het economisch bureau van ABN Amro houdt al rekening met een krimp van 5 procent.

Het Centraal Planbureau (CPB), de rekenmeester van kabinet, ging in maart nog uit van een economische achteruitgang van 3,5 procent. Het IMF, het Internationaal Monetair Fonds voorspelde vorige maand een krimp van 4,8 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.