Home

Achtergrond

EU wil ander beheer van het internet

De organisatie die internetdomeinen toewijst, ICANN, moet vanaf oktober volledig onafhankelijk worden.

Dat vindt Eurocommissaris Viviane Reding (Informatietechiek), die hierover maandag een videoboodschap presenteerde. ICANN beheert de cijfercombinaties en namen voor internetadressen. De Amerikaanse stichting staat onder bescherming van het Amerikaanse ministerie van Handel. ICANN bepaalt welke toevoegingen, zoals .com en .eu, op het internet gebruikt kunnen worden.

De bestaande overeenkomst tussen ICANN en de Amerikaanse overheid loopt eind september af. Reding vindt dat een goed moment om er een onafhankelijke, transparante instelling van te maken. Ze roept de Amerikaans president Barack Obama op om hieraan mee te werken.

Reding wil verder dat er een onafhankelijke juridische instelling komt voor het internet. Ook pleit ze voor een G12 voor het internet, waarin gediscussieerd kan worden over zaken als beveiliging en beheer.

In die G12 zouden telkens twee vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Afrika moeten zitten. Daarnaast zouden er nog drie vertegenwoordigers namens Azië en Australië en de voorzitter van ICANN als onafhankelijke voorzitter zitting moeten hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.