Home

Achtergrond 372 x bekeken

EU oogst 23 miljoen ton graan minder

De EU oogst dit jaar 288,5 miljoen ton graan. Dat is ruim 23 miljoen ton minder dan de 311,8 miljoen ton die vorig jaar van de akkers is gehaald.

Dat meldt de Europese Commissie in de nieuwe graanprognose van seizoen 2009/2010, dat op 1 juli begint. De Commissie verwacht een areaal van 58,8 miljoen hectare. Dat is 1,3 miljoen hectare minder dan vorig jaar. In de vorige prognose van 12 maart schatte de Commissie dat dit jaar 290,1 miljoen ton graan wordt geproduceerd op 59,1 miljoen hectare.

Er is discussie in Brussel over de prognose, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Groot-Brittannië vindt dat de Britse tarweoogst 1,3 miljoen ton te hoog is ingeschat."

Inmiddels is vrijwel alle zomergraan in Europa gezaaid. Akkerbouwers hebben meer suikerbieten gezaaid om zeker te zijn dat ze hun quotum volmaken.

Ook de flink gedaalde graanprijzen spelen een rol in de krimp van het areaal, zegt de woordvoerder. "Je ziet dat akkerbouwers dan vaker kiezen voor een gemakkelijker gewas als zonnebloemen. Daarnaast heeft het dit voorjaar veel geregend in Spanje en Italië. Er zijn percelen waar nog steeds geen graan is ingezaaid."

De woordvoerder benadrukt dat de prognose is gebaseerd op gemiddelden. "Langzaam wordt duidelijk hoe groot het areaal uitvalt. Maar de opbrengsten kunnen nog alle kanten op. In delen van Noord-Europa is het droog. In Zuid-Europa is het nat."

Of registreer je om te kunnen reageren.