Home

Achtergrond 155 x bekeken

EU-landen pakken werkgevers illegalen aan

Werkgevers in de EU kunnen niet meer ontsnappen aan boetes voor het aannemen van illegalen.

De EU-landen hebben vandaag een voorstel aangenomen dat elk land verplicht boetes uit te delen voor werkgevers die illegalen in dienst hebben.

De werkgever moet ook de kosten van de terugkeer betalen. Verder kan een land een betrapte werkgever uitsluiten van subsidies en overheidsopdrachten. Werkgevers moeten van elke niet-Europeaan een kopie van de verblijfsvergunning bewaren en de autoriteiten inlichten.

Doel van de nieuwe aanpak is illegalen te ontmoedigen naar de Europese Unie te komen. Vooral uit Afrika komen vele bootjes met immigranten.

Het Europarlement stemde in februari al in met de richtlijn, ondanks verzet van de PvdA en GroenLinks. Emine Bozkurt (PvdA) vond het voorstel te veel verwaterd. Ze wil dat de opdrachtgever van een bedrijf met illegalen kan worden aangepakt.

GroenLinks mist ook afspraken over het strenger controleren van werkgevers. De Europese Commissie had aanvankelijk voorgesteld dat elk EU-land jaarlijks 10 procent van alle bedrijven moet controleren op illegale werknemers. Het CDA is juist blij dat dit streefcijfer uit het plan is verdwenen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.