Home

Achtergrond

'EU-landbouwgeld in Nederland correct besteed'

De landbouwsteun is in Nederland vorig jaar rechtmatig besteed. De controle op de randvoorwaarden (cross compliance) bij boeren kan echter beter.

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het rapport bij de EU-lidstaatverklaring over 2008, dat vandaag is verschenen. Nederland ontving vorig jaar 878 miljoen euro aan steun. Dat betrof directe inkomenssteun en geld voor plattelandsontwikkeling. Daarbij werd voor maximaal 6,4 miljoen euro aan onregelmatigheden geconstateerd.

Dat is ruim binnen de gehanteerde toelaatbare foutenmarge van 2 procent. De meeste afwijkingen werden aangetroffen bij plattelandsbestedingen.

Ten aanzien van de controles meldt de Rekenkamer dat lagere overheden (provincies, gemeenten en waterschappen) niet altijd het minimum aantal verplichte inspecties uitvoeren. Ook de kwaliteit van de controles laat zo nu en dan te wensen over.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.