Home

Achtergrond

EU bijna grootste exporteur van tarwe

De Europese Unie is de één na grootste tarwe-exporteur geworden ter wereld.

Alleen de Verenigde Staten exporteren nog meer tarwe. Maar het aandeel van de VS in de wereldhandel daalt gestaag. Volgens de jongste prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) produceert de wereld dit seizoen 682 miljoen ton tarwe. Daarvan wordt 128 miljoen ton geëxporteerd. De EU verkoopt dit seizoen 21 miljoen ton tarwe aan leveranciers buiten de unie. Dat is een aandeel van 16,4 procent in de wereldhandel. Vorig seizoen 2007/2008 had de EU een aandeel van 10,5 procent.

Alleen de VS hebben een groter aandeel met 20,8 procent. Maar het aandeel van de VS op de wereldmarkt neemt af. Het huidige marktaandeel is het laagste sinds 1960, toen de USDA begon met het bijhouden van deze gegevens.Op het hoogtepunt in 1974 verzorgde de VS 50 procent van de wereldhandel in tarwe.

Canada was jarenlang de één na grootste exporteur. Vorig seizoen kwam het Canadese aandeel uit op 13,8 procent. Dat blijft dit seizoen stabiel. Of de EU deze positie kan vasthouden is onduidelijk. De EU heeft dit seizoen een record geoogst van 159 miljoen ton tarwe. Volgens de Europese Commissie daalt dat volgend seizoen naar 144 miljoen ton.

Het aandeel van de VS in de wereldproductie van tarwe neemt af. In dit seizoen is dat gezakt naar 10 procent. Dat is het laagste aandeel sinds 2004. In andere landen is de tarweproductie gestegen, zoals in Rusland en Oekraine. Hierdoor neemt ook het aandeel van de VS in de wereldhandel af. Doordat andere landen de productie opvoeren, zijn importeurs op zoek gegaan naar andere leveranciers dan de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.