Home

Achtergrond 241 x bekeken

EU-ambtenaar hoopt op moedige commissaris

De nieuwe Europese Commissie moet de moed hebben om een knoop door te hakken in het dossier over genetisch veranderde gewassen.

Dat zegt Willem Penning, hoofd van de eenheid diergezondheid en diervoeding van het directoraat-generaal voor gezondheid en consumenten van de Europese Commissie.

Penning sprak vandaag op een tweedaags congres van Schothorst Feed Research. De Europese ambtenaar gaf openlijk blijk van zijn frustratie over de impasse in het dossier over genetisch veranderde organismen. Penning zegt dat de Europese Commissie zich tot nu toe niet erg heldhaftig heeft getoond.

De Europese Commissie is tot nu toe steeds door de ministers van de lidstaten teruggefloten als het ging om de toelating van genetisch veranderde gewassen.

Maissoort MON810

Penning zei dat hij zeer verrast was door het besluit van de Duitse minister van consumentenzaken om een verbod in te stellen voor de genetisch veranderde maissoort MON810. "Voor ons was het verbod van de Duitse minister een grote verrassing. We evalueren nu op welke gronden de minister tot dat verbod is gekomen, maar wij zien op dit moment geen wetenschappelijke redenen om dat verbod in stand te houden."

Toch lijkt de steun voor een verbod op de teelt van genetisch veranderde gewassen juist toenemen. "Steeds meer landen sluiten zich aan bij de minus-clan, als ik ze zo mag noemen", aldus Penning.

Of registreer je om te kunnen reageren.