Home

Achtergrond 196 x bekeken

EEG-apparaat meet kippenbrein

Nijmeegse wetenschappers hebben een EEG-apparaat ontwikkeld voor het kippenbrein.

Gebruik van het apparaat heeft aangetoond dat de gebruikelijke slachtmethode van kippen aanvaardbaar is, mits ze zorgvuldig wordt uitgevoerd. Landbouwwetenschapper Simone Prinz bouwde het apparaat samen met het Donders Centre for Cognition in Nijmegen. Dat was nodig om onderzoek te kunnen doen naar het welzijn van kippen tijdens het slachten. Op de resultaten van dat onderzoek promoveert ze volgende maand.

Dieren moeten verdoofd zijn voor ze geslacht mogen worden. Kippen worden daartoe aan een lijn gehangen en vervolgens door een waterbad onder stroom gehaald. Tot nu toe was onbekend of het pluimvee daardoor voldoende verdoofd raakte.

Prinz volgde met het Nijmeegse EEG-apparaat het brein van de kippen en constateert dat ze bij een juiste frequentie en stroomsterkte adequaat onder zeil gaan. Hennen hebben wat meer stroom nodig dan hanen. Prinz noemt elektrische verdoving van pluimvee in een waterbad toelaatbaar volgens de wet op het dierenwelzijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.