Home

Achtergrond

ECB aarzelt over verdere renteverlaging

De consument in de eurozone verwacht sterker dalende prijzen dan ooit.

Deze zogenoemde deflatie schept voor de Europese Centrale Bank (ECB) ruimte om de basisrente verder te verlagen. Het is volgens analisten ook een bittere noodzaak: wanneer prijzen langdurig dalen, stellen consumenten aankopen uit. Daarom dwingt druk van deflatie de ECB tot meer actie om de economie te stimuleren. De rente is daarbij de eerste optie. Sinds 7 mei staat de rente op 1 procent, een laagterecord. De ECB wenst een inflatieniveau van onder de 2 procent waar de eurolanden aan voldoen. In Duitsland gaat de inflatie zelfs naar nul. Renteverlaging is dus mogelijk, maar niet alle zestien leden van de ECB vinden een rente van onder de 1 procent wenselijk.

Er wordt gewezen op de ervaringen van de Japanse centrale bank. Japan was het eerste land dat de rente midden jaren 90 dichtbij 0 procent bracht. De economie trok niet snel aan, waardoor de rente een decennium lang niet omhoog getrokken kon worden. De Amerikaanse centrale bank deed ongeveer hetzelfde nadat de internetzeepbel ontplofte. Roerganger Alan Greenspan durfde de rente ook toen de economie hersteld was niet voldoende te verhogen, waardoor de economie oververhit raakte.

De olieprijs, na consumenten-uitgaven het belangrijkste ingrediënt van inflatie, kan roet in het eten gooien en tot geldontwaarding lijden. De prijs voor een vat Noordzee-olie staat momenteel 52 procent lager dan een jaar geleden, maar is de laatste week aan een sterke opmars begonnen. Daar staat tegenover dat ING verwacht dat de werkloosheid fors oploopt, wat leidt tot lagere looneisen. De 3 maanden Euribor is de afgelopen week hoe dan ook voor het eerst sinds 6 maanden weer aan het stijgen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.