Home

Achtergrond

'Duurzaamheidsconctract RWE en Essent is lege huls'

De afspraken die RWE en Essent deze week hebben gemaakt over investeringen in duurzame energie in Nederland zijn niet meer dan een optelsom van al bestaande plannen en investeringen.

Ook de garanties zijn niet harder geworden. Onafhankelijke adviseurs hebben dat aan Provinciale Staten van Noord-Brabant uitgelegd, bevestigden voor- en tegenstanders van de verkoop van Essent aan het Duitse bedrijf vandaag tijdens een extra vergadering over de miljardendeal.

Twijfels over de duurzaamheidplannen van RWE waren eind april een belangrijke reden voor Provinciale Staten van Noord-Brabant om in
meerderheid tegen de verkoop van Essent te stemmen.

Het provinciebestuur meent dat de milieuafspraken die de energiebedrijven hebben gemaakt een wezenlijke verandering vormen en overwegen Essent toch te verkopen. Op basis van alle gewijzigde omstandigheden steunen CDA en D66 dat idee, bleek vrijdagochtend bij aanvang van de vergadering.

Grootaandeelhouder Noord-Brabant mag Essent zonder steun van de volksvertegenwoordiging verkopen. Gedeputeerde Staten riskeren in dat geval echter een motie van wantrouwen en een politieke crisis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.