Home

Achtergrond 515 x bekeken 1 reactie

Duitse wijngebieden in trek bij Nederlanders

Duitse wijngebieden zijn steeds meer in trek bij de Nederlandse toerist. Vooral de Moezel wordt steeds meer bezocht.

Dat constateren het Duits Verkeersbureau in Amsterdam en het Informatiebureau voor Duitse Wijn in Breda. Specifieke cijfers over de stroom wijntoeristen zijn er niet, maar wel gegevens over het aantal trips van Nederlanders naar Duitse wijngebieden als de Moezel, Rheinhessen, de Pfalz en Frankenland. Daaruit blijkt dat het aantal bezoekers het afgelopen jaar met bijna 10 procent is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral de Moezel is erg populair, maar dat geldt ook voor Rheinhessen en het Elbegebied bij Dresden.

Bij het productschap Wijn in Nederland kan beleidsmedewerker Paul Kooijman zich wel wat voorstellen bij die toenemende belangstelling. ”Wijn is in het algemeen erg in trek. Wij zien in Nederland zelf ook meer mensen wijngaarden bezoeken. Hier hebben we inmiddels meer dan honderd wijngaarden. De meeste liggen in Gelderland.” Duitsland is qua accijns erg aantrekkelijk omdat je 120 flessen over de grens mag meenemen, voordat de douane er accijns op heft.

Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn bevestigt de toenemende interesse: ”Die komt niet alleen direct vanuit Nederland. Mensen slaan vaak ook even af naar een wijnboer als ze op doorreis zijn.” Jacobs zegt dat er ook meer belangstelling is voor de jaarlijkse brochure over de honderden wijnfeesten bij de oosterburen. ”We hebben er nu weer vierduizend verstuurd; ik schat duizend meer dan het jaar daarvoor.”

Met 3,7 miljoen overnachtingen in 2008 is Duitsland voor Nederland vakantieland nummer één. Uit een enquête van het Duits Verkeersbureau blijkt dat een meerderheid gaat voor het eten en drinken bij de oosterburen. Zo is Duitse wijn sinds enige tijd weer populair in Nederland, vooral bij de exclusievere restaurants. Ook de korte afstand maakt het volgens Jacobs aantrekkelijk naar het oosten te reizen. De accommodaties zijn volgens onafhankelijk onderzoek eveneens aantrekkelijk.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Cor Maatje

  Niets nieuws, na zo'n kleine 3 uur autorijden kom je in een zeer vriendelijke vakantieomgeving. Logeren bij de wijnboer is een belevenis, zij maken het echt naar uw zin.
  Neem gerust uw fiets mee, langs de moezel fiets je heerlijk.
  Restaurants zijn zeer betaalbaar en de kwaliteit is steigende, flesje uitstekende wijn aan tafel 11,00 tot 20 euro.
  Kortom ik kom graag aan de Moezel!

Of registreer je om te kunnen reageren.