Home

Achtergrond 17 reacties

Duitse melkveehouderij bereidt nieuwe acties voor

De Duitse melkveehouderij gaat de komende dagen en weken weer actie voeren.

Dat hebben zowel het Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) en boerenfederatie Deutscher Bauernverband (DBV) ieder voor zich aangekondigd.

De BDM wil volgens voorzitter Romuald Schaber met nieuwe acties een duidelijk antwoord geven op de woordbreuk van de grootgrutters na de melktop van eind april. Na deze bijeenkomst zijn in de winkels, tegen de teneur van de na afloop uitgegeven verklaring in, toch zuivelprijsverlagingen doorgevoerd.

Leverantiestaking

Schaber sluit een nieuwe leverantiestaking als onderdeel van de acties niet uit, hoewel de Duitse kartelwaakhond na de staking van een jaar geleden met sancties heeft gedreigd. Schaber vreest een kaalslag in de melkveehouderij als de situatie niet snel verbetert. "Wij schatten dat in de loop van dit jaar 25 tot 30 procent van de Duitse melkveehouders van de markt verdwenen zullen zijn. En daarbij gaat het niet alleen om kleine ondernemers. In het noorden en oosten staan al diverse grote bedrijven met tot 1000 koeien te wankelen," aldus de BDM-topman.

Federatie DBV is bezig met de organisatie van een grote trekkerdemonstratie in Berlijn. Deze zal eind deze maand moeten plaatsvinden, zo heeft de organisatie eind vorige week besloten op een crisisvergadering van hoofdbestuur en voorzitters van de regionale bonden. Naast de trekkerdemonstratie beoogt de DBV een reeks andere acties. Aan de opzet en inhoud daarvan wordt nog gewerkt. "Wij zullen duidelijk maken dat de tijd van de ronde-tafelconferenties voor ons nu een gepasseerd station is," verklaart DBV-voorzitter Gerd Sonnleitner. Volgens de federatie dreigt de melkveehouderij dit jaar 8 miljard euro aan inkomen te derven als er niet wordt ingegrepen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rekenwonder

  de grote bestuurders stonden er bij en keken ernaar. het bekende spreekwoord. zo ook in nederland. waarom doet lto nederland niets, of staan ze ook te kijken tot we weer meer quotum hebben, ja hebben hebben hebben. we hoeven dat extra quotum van brussel niet. we waren o zo gelukkig, zonder hebben hebben.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Men vergeet nog een mogelijkheid om het melkoverschot weg te werken en dat is het vesneld ruimen van koeien zoals in America voor der rest ben ik het gewoon helemaal eens met Robert er is gewoon te veel melk PUNT

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Geachte melkveehouder uit Dongeradeel,
  Wie beweert er dan dat een melkveehouder voor 22.45 cent per liter kan melken. Dit kan ook niet, waarom moet er eigenlijk 12 cent aan subsidie toegevoegd worden en wie betaald die subsidie. Deze prijs geeft aan dat er een overschot aan melk is. Door subsidie te geven blijft het aanbod op een (te) hoog nivo. Gevolg is dat de prijs verder zal dalen. Moet er dan nog meer subsidie komen. Het is hele eenvoudige economie. Er is gewoonweg overaanbod in europa.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helaas moet ik u teleurstellen meneer met dezelfde naam. De nieuwe stal zal nog enkele jaren moeten wachten, zeker bij deze melkprijzen teer ik behoorlijk in op mijn eigen vermogen. Ook is er de afgelopen 9 en een half jaar geen land meer aangekocht.

  Maar dat terzijde.

  Als laatste opmerking zou ik graag willen noemen U plaatste het volgende:

  "haha, ik vind het wel grappig, als ik eerlijk ben."

  Welk aspect vind u grappig? Het feit dat u mij mogelijk kent of iets anders? Ervan uitgaande dat u de ernst van de huidige situatie voldoende begrijpt ( u was immers degene die "melkveehouder, dongeradeel" was en is.) Graag een verklaring.

  Met vriendelijke groet een melkveehouder uit de Dongeradelen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  haha, ik vind het wel grappig, als ik eerlijk ben.
  Melkveehouder uit Dongeradeel zal wel land hebben gekocht en een nieuwe stal hebben gebouwd. want anders had hij niet zulk praat.
  Wie weet ken ik jouw wel, dat zou wel lachen zijn haha

 • no-profile-image

  veehouder

  robert uit drenthe heeft gelijk, er is een overaanbod.

  Dus aanbod naar beneden, prijs automatisch omhoog. Daarover zijn we het allemaal eens, zuivel, Eu, Verburg, standsorganisaties en zelfs de rabobank.
  Oplossing;nu minder melk aanvoeren.
  1 door acties 14 dagen melkstop
  2 door quota europees fors te verlagen, dit duurt een jaar voor het werkt op de prijs.
  3. door doorzeuren (lees;overleg) over de situatie door iedereen. Dit duurt misschien 5 jaar voordat er minder geleverd wordt en de prijs eindelijk omhoog gaat.
  4.misschien is het plan Otten iets?
  5. EMB plan is het plan wat het snelste werkt, maar dan moet ook de lto lid worden zodat alle boeren achter het idee staan;Aanbod naar beneden, prijs omhoog.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Kijk eens aan, dat wou deze man graag even lezen Robert Drenthe uit Drenthe.

  Ik erger me behoorlijk aan mensen die zo luchtig praten over deze belachelijk lage melkprijzen alsof het allemaal niets voorstelt. Het raakt mij dagelijks, al heb ik er nog geen slapeloze nachten van, al scheelt het niet veel. Ook u hebt gelukkig heel goed in de gaten dat de uitbetaalde melkprijs ver beneden de kostprijs ligt.

  Voor de rest geef ik u helemaal gelijk, deze prijzen zijn een gevolg van een overschot aan melk.

  De kantekening die men hierbij plaatsen kan is dat de cyclus van een koe niet gemakkelijk te doorbreken is. Een koe geeft nu eenmaal veel melk na afkalven.

 • no-profile-image

  Marcel

  veehouder uit drente, als lto er achter staat wil dat nog steeds niet zeggen dat er dan alle melkveehouders meedoen! Persoonlijk denk ik niet dat deze prijs nog 5 jaar doorzet want allang voor die tijd gaat er op veel plaatsen de stekker eruit, de slachtkoeien brengen in verhouding met de melk mooi geld op. Als dat volgend jaar een periode hetzelfde is dan kunnen er wel eens veel koeitjes die nog jaren mee zouden kunnen naar de slachthuizen gaan!! Oeps, dadelijk worden de door de pvvd hierover kamervragen gesteld.........

 • no-profile-image

  fryske boer

  Als die 25 of 30 procent van de duitse melkveehouders stopt is het probleem van lage prijzen toch opgelost, de rest melkt dit er echt niet in een keer bij.

 • no-profile-image

  gert

  De concurrentiestrijd tussen de supermarkten om het marktaandeel te behouden of te vergroten wordt nu over de ruggen van de melkveehouders uitgevochten,de sociaal- of liberaal en christendemocratische politiek van de EU laat een kaalslag toe onder de melkveehouders,waarvan de gevolgen nog niet zijn te overzien

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Je kan mooi praten Robert Drenthe, niemand in Nederland kan melk leveren voor 22,25 cent. Als jij iemand kent die dat wel kan mag je het hier zeggen met de betreffende naam en woonplaats er bij. Dan staan journalisten uit heel Europa morgen bij deze boer op het erf want ook binnen Europa lukt dit niemand. Tenzij er een 12 cent per kg. melk aan subsidies binnen komt. Vergeet niet dat de gemiddelde kostprijs in Nederland nog altijd op 34 cent zit. Dit is een algemeen bekend gegeven. Hierbij bedoel ik de kostprijs "all-inclusive" Dus nu geen vreemde reacties hierop over dat het overdreven is. Een ondernemen kent zijn kostprijs en een kostprijs bereken je altijd inclusief gezinsinkomen!

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Dit is nou echt vrije markt. Een beetje melkveehouder kon op zijn klompen aanvoelen dat de steun aan de sector afgebouwd zou worden. Maar er is niet gerekend en niks aan kostprijsverlaging gedaan. Het is wel goed dat er een kwart van het aanbod verdwijnt. Wacht maar eens af wat de prijs gaat doen.

 • no-profile-image

  gert

  Hou die acties voor de Europese verkiezingen of op de dag van de EUROPESE VERKIEZINGEN

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Melkoverschot!! Nee hoor, het probleem is vraaguitval. Dat is een wezelijk verschil. Al leveren we met z'n allen 5% minder melk, het zal allemaal niet veel uitmaken. Alle grondstoffen zitten in dezelfde trend.
  Deflatie en een bankensysteemcrisis!! Het worden gewoon barre tijden.
  Boeren lachen ooit wel eens om lenen.nl en postkrediet.nl, etc, maar de meeste zitten in hetzelfde schuitje, alleen hebben ze het zelf (nog) niet in de gaten. Grondaankoop voor 80.000/ha, gigantische stal- en quotumuitbreidingen, duur werktuigenpark etc.
  Hoe is dit te rijmen met kostprijsverlaging? Leer van de ondernemers in de intensieve veeteelt.
  En de banken hebben altijd nog mooi "meegedacht". Enig idee wat er gebeurd als de grondprijs (onderpand) eens 50% gaat zakken? Krijg je binnen drie maanden bezoek van een bankmannetje, met het verzoek om je hypo af te lossen. Staat gewoon in de kleine lettertjes.

 • no-profile-image

  koe in de wei

  klopt helemaal gert. het lijkt wel of brussel met opzet het quotum verruimt. kijk door extra quotum daalt de melkprijs voor de boer. de kleine boeren zullen het veld moeten ruimen. gewoonweg ijskoude sanering en niks bonus. een kwestie van schaalvergroting zonder dat het iets kost. de grote boeren hebben genoeg reserve en zullen om de grond vechten beste harrie. misschien moet ik mijn lidmaatschap toch maar eens opzeggen bij lto, waarom laten ze deze praktijken toe.

 • no-profile-image

  gaatze

  Nee, koe in de wei, zo gaat dat niet. de boeren die over blijven zijn de oude strijders die hun hypotheken hebben afgelost. zij hebben de laagste kostprijs en zingen het langste uit. de 'grote' bedrijfen zitten gemiddeld weg 'diep' in de schulden....

 • no-profile-image

  Berend

  Inderdaad zullen de bedrijven die het minst gemoderniseerd hebben, groot of klein, de laagste kostprijs hebben, zolang ze werken zonder vreemde arbeid. Wanneer de politiek niet ingrijpt zullen de moderne bedrijven met veelal jonge ondernemers het eerst moeten afhaken. Je kunt je afvragen of dit een
  gezonde ontwikkeling is. Niet dus!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.