Home

Achtergrond 209 x bekeken

Duitse bewindsman wil quotumbesluit herroepen

De Duitse landbouwstaatssecretaris Gerd Müller pleit er opnieuw voor om de in EU-verband besloten uitbreiding van de melkquotering terug te draaien.

Müller eist met het oog daarop een speciale bijeenkomst van de EU-landbouwraad in Brussel. De Duitse vice-bewindsman meent dat de problemen die zich nu op de melkmarkt afspelen alleen op EU-niveau worden opgelost. Müllers chef – landbouwminister Ilse Aigner– kondigt aan dat ze volgende week met de zuivelindustrie aan de overlegtafel gaat zitten. Aigner wil met de verwerkers praten over mogelijkheden om de marktmacht en het innovatievermogen van deze industrie op te voeren door een grotere concentratie van de ondernemingen. De Duitse zuivelindustrie is nog steeds enorm versplinterd.

Ook voorzitter Gerd Sonnleiter van boerenorganisatie Deutscher Bauernverband wil dat daar verandering in komt. Hij wijst erop dat tegenover 120 Duitse zuivelbedrijven nog maar vijf grote inkopers van zuivel staan, zijnde de grote Duitse supermarktketens met Aldi en Lidl aan kop.

Minister Aigner zegt begrip te hebben voor de protestacties die de melkveehouders tegen de lage melkprijzen aan het voeren zijn. Zij klonk daarmee milder dan Sonnleiter eerder afgelopen weekeinde. Deze nam in een interview afstand van de hongerstaking in Berlijn. Volgens hem is dat niet de juiste manier van actievoeren. Bovendien was de Duitse BDM naar zijn idee bezig actie te voeren op het verkeerde adres. Als ze al iets wilden doen, moesten de hongerstakende boerinnen in Brussel zijn. Daar zijn de besluiten genomen over verruiming van de melkquotering in de EU.

Sonnleiter probeerde ook het beeld recht te zetten als zou het DBV meegestemd hebben met de uitbreiding van het Europese quotum. Duitsland is in de EU overstemd door andere EU-landen. Hij stelde ook dat de melkveehouders de schuld voor alle problemen waarin ze nu zitten niet alleen moeten zoeken bij anderen. Ook de boeren en de zuivelindustrie zelf valt iets te verwijten. Dat is vooral gebrek aan innovatie en daadkracht, meent hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.