Home

Achtergrond

'Dubbel zoveel vroedvrouwen nodig in Afghanistan'

In Afghanistan is het levensgevaarlijk om een kind te krijgen.

Jaarlijks sterven meer dan 26.000 vrouwen tijdens de bevalling. Ruim 80 procent van de vrouwen bevalt thuis zonder deskundige begeleiding. Vroedvrouwen worden de afgelopen jaren met spoed opgeleid, maar er zijn er nog veel te weinig.

Dat meldde directeur Willem van de Put, directeur van de Nederlandse hulporganisatie HealthNet TPO, vandaag in het kader van de Internationale week van de vroedvrouw. Zijn organisatie heeft in acht jaar tijd 2100 vroedvrouwen in Afghanistan opgeleid. Maar er moeten er nog zeker 2400 bij komen om 90 procent van de Afghaanse vrouwen te kunnen bereiken. Daarvoor is zeker 20 miljoen euro nodig, aldus HealthNet TPO. De opleiding kost 8000 europer persoon en duurt achttien maanden.

Donderdag wordt in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam een fototentoonstelling geopend van fotografe Mariëlle van Uitert, over de vroedvrouwenopleiding in Jalalabad in het oosten van Afghanistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.