Home

Achtergrond 286 x bekeken

Doorbetaling winst verkoop melkquotum aan broers niet aftrekbaar

Bij veruit de meeste agrarische bedrijfsovernames wordt een zogenaamde meerwaardeclausule afgesloten.

Zo’n meerwaardeclausule houdt kort gezegd in dat als de bedrijfsopvolger binnen een bepaalde periode (een gedeelte van) het bedrijf verkoopt hij de daarmee winst moet delen met de overdragende ouders en/of zijn broers en zussen. De fiscale uitwerking van zo’n meerwaardeclausule is onderwerp van een procedure bij de fiscale rechter. Volgens het gerechtshof te Arnhem is de doorbetaling van winst op melkquotum aan broers niet aftrekbaar. Door deze uitspraak dicht het gerechtshof een lek in de fiscale wetgeving.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Arnhem de volgende:

belanghebbende exploiteerde in maatschapverband met zijn vader tot 1 april 1991 een melkveehouderij. Per die datum heeft belanghebbende het maatschapaandeel van zijn vader fiscaal geruisloos overgenomen. In het overnamecontract was een zogenoemde meerwaardeclausule opgenomen, inhoudende dat bij verkoop van het melkquotum vóór 2016 de winst moest worden verdeeld tussen vader, belanghebbende en de andere kinderen. In 2002 is het melkquotum verkocht. Op grond van de meerwaardeclausule heeft belanghebbende € 187.211 doorbetaald aan zijn broers. Belanghebbende wenst dit bedrag in mindering te brengen op zijn winst. Volgens het hof is dat niet toegestaan. Een redelijke uitleg van de faciliteit van geruisloze doorschuiving brengt volgens het hof namelijk mee dat belanghebbende bij de verkoop in 2002 moet afrekenen over de doorgeschoven overdrachtswinst van zijn vader. Nu de doorbetaling volledig betrekking heeft op de waardeaangroei van het melkquotum bij zijn vader, is de doorbetaling niet aftrekbaar. Het hoger beroep wordt vervolgens ongegrond verklaard.

Meer informatie:
Hof Arnhem 7 april 2009, nummer 07/00532
Rechtbank Arnhem 3 oktober 2007, nummer AWB 06/5503

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.