Home

Achtergrond 235 x bekeken

'Dierenmishandeling wijst op huiselijk geweld'

Dierenmishandeling en huiselijk geweld gaan vaak hand in hand.

Kinderen die dieren mishandelen, zijn niet zelden op weg naar ernstige geweldsdelicten. In het buitenland zijn al tal van maatregelen genomen om in te grijpen wanneer wreedheid tegen dieren wordt geconstateerd.

Dat stelt onderzoeker Marie-José Enders-Slegers van de Universiteit Utrecht. Uit onderzoeken in Amerika, Engeland, Canada en Nieuw-Zeeland was bekend dat in gezinnen waar sprake is van partnermishandeling en kindermishandeling ook vaak dierenmishandeling voorkomt. In Nederland was tot nu toe nauwelijks iets bekend over deze verbanden, maar het onderzoek in opdracht van de stichting DierZijn heeft aangetoond dat het in ons land niet anders is.

Volgende week woensdag presenteert Enders haar onderzoeksrapport op een conferentie in Utrecht, waar tevens de oprichting van een speciale taskforce plaatsheeft.

Enders, onderzoeker van mens-dierrelaties, heeft dierenartsen en andere deskundigen ondervraagd. Daarnaast heeft zij beschikbare gegevens geïnventariseerd. Zij concludeert dat bij kinderen die dieren mishandelen niet zelden iets ernstig mis is met de opvoeding of in het gezin. Mensen die betrokken zijn bij ernstig geweld, waren in hun kindertijd vaak wreed tegen dieren. Volwassenen die dieren mishandelen, kunnen heetgebakerd en gewelddadig zijn.

Enders vindt dat de bescherming van dieren en mensen in Nederland sterk kan worden verbeterd door maatregelen in te voeren die in het buitenland al zijn genomen. Hulpverleners voor mensen moeten in een gezin aan de slag als dierenmishandeling aan het licht komt. Om het verband te kunnen leggen is een informatieknooppunt nodig, meldrecht bij het vermoeden van dierenmishandeling en samenwerking tussen dieren- en mensenartsen. Op scholen zou lesgegeven moeten worden over 'een respectvolle omgang met mens en dier'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.