Home

Achtergrond 176 x bekeken

'Deeltijd-WW riskant voor kleine bedrijven'

Het aanvragen van deeltijd-WW kan voor kleine ondernemers een riskante zaak zijn.

Redden zij het uiteindelijk niet en moeten zij alsnog mensen ontslaan, dan moeten zij een deel van de uitkering terugbetalen. In het uiterste geval loopt de ondernemer het gevaar dat hij dat uit eigen zak moet betalen.

Daarvoor waarschuwt Edwin Verhoeven van accountantsorganisatie HLB Van Daal & Partners, die veel midden- en kleinbedrijven in zijn klantenbestand heeft. Verhoeven gaat niet zover dat hij mkb'ers afraadt deeltijd-WW aan te vragen. Maar zij moeten wel heel goed nadenken voor ze eraan beginnen.

De regeling bestaat sinds april en is bedoeld voor bedrijven die door de economische crisis minder werk hebben. Zij kunnen personeel tijdelijk minder laten werken. De werkgever betaalt alleen salaris over de gewerkte uren en voor de rest krijgen de werknemers een WW-uitkering. Zo kan een bedrijf zijn mensen vasthouden, want als het economisch weer beter gaat, heeft hij die weer nodig.

Het probleem zit volgens Verhoeven vooral in de bepaling dat een bedrijf werknemers na afloop van de deeltijd-WW zeker drie maanden niet mag ontslaan. Gebeurt dat toch, dan moet het de helft van de uitkering die de werknemers hebben ontvangen, terugbetalen aan uitkeringsinstantie UWV.

"Niemand kan voorzien hoe het over een tijd gaat. Het is heel lastig in te schatten of je het redt'', stelt Verhoeven. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een van je grote klanten failliet gaat, of een van je toeleveranciers?''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.