Home

Achtergrond 168 x bekeken

Cycloon zaait dood en verderf in Zuid-Azië

Het aantal doden door een cycloon in Bangladesh en het oosten van India is opgelopen tot bijna tweehonderd.

Dat hebben autoriteiten van beide landen dinsdag gemeld. Honderden mensen raakten gewond door de wervelstorm die over een gebied raasde waar ongeveer drie miljoen mensen wonen.

De cycloon Aila veroorzaakte zeker 130 doden in Bangladesh en ruim zestig in de Indiase staat West-Bengalen. De harde wind leidde tot vloedgolven van 4 meter hoog. Honderdduizenden mensen moesten noodgedwongen vluchtten nadat hun huizen van bamboe en klei werden beschadigd of verwoest. Ook staan grote gebieden onder water.

Militairen en de burgerbescherming hebben moeite de mensen van voedsel, water en noodopvang te voorzien. Het Bengaalse leger heeft opdracht gekregen bijna driehonderd installaties voor het zuiveren van water op te zetten. Vooral inwoners van afgelegen eilanden hebben het zwaar. Zij zijn moeilijk te bereiken vanwege de ruige zee.

Aila heeft een regio getroffen die nog bezig was met de wederopbouw na de verwoestingen van de cycloon Sidr in november 2007. Door deze wervelwind kwamen 3500 mensen in Bangladesh om het leven en zijn nog zeker een miljoen mensen dakloos. In april vielen enkele doden door de minder zware orkaan Bijli.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.