Home

Achtergrond 176 x bekeken

’Crisis voelbaar bij export aardappelen’

De economische crisis heeft de komende jaren veel im­pact op de aardappelsector. Dat verwacht Kees van Arendonk, voorzitter van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Hij zei dat gisteren op de jaarlijkse le­denvergadering in Ermelo. Vooral de export is een probleem.

Van Arendonk: ”Samen met de andere wereldburgers ondervindt onze branche schade door de eco­nomische situatie.”De NAO-voorzitter verwacht echter niet dat consumenten gaan bezuinigen op de aankoop van verse aardappelen. ”Het is een zeer voedzaam en gezond product met een lage prijs”, legt hij uit. ”Dit kan er zelfs toe leiden dat de aardappelconsumptie toeneemt.” Voor wat betreft de fritescon­sumptie voorziet hij een verschui­ving van consumptie in restau­rants naar goedkopere gelegen­heden als fastfoodrestaurants.

De export van aardappelen en aardappelproducten leidt volgens Van Arendonk zeker onder de kredietcrisis. ”Dalende valuta, vooral in Oost-Europa, maken ons product duurder en dus min­der aantrekkelijk.”Het intrekken van kredieten is een zware handicap voor de han­del. ”We hebben op hoog niveau over dit onderwerp gesproken bij VNO-NCW.” Uiteindelijk heeft het niets opgeleverd.

Naast nadelen, ziet Van Aren­donk ook voordelen van de kre­dietcrisis. ”De filedruk moet afne­men en de olieprijs is gunstiger dan een jaar geleden. Een kleiner goederenaanbod geeft prijsdruk op een gelijkblijvende transport­capaciteit.”Imagoverbetering, zoals het Jaar van de Aardappel in 2008, kan bijdragen aan toename van de consumptie. ”Uit onderzoek blijkt dat de consumptie in Neder­land nauwelijk is afgenomen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.