Home

Achtergrond 147 x bekeken 4 reacties

Cramer pas subsidieregels milieuclubs aan

Milieuorganisaties die naar de rechter stappen om hun gelijk te halen, hoeven niet te rekenen op overheidssubsidie voor de gemaakte kosten.

Dat schrijft minister Jacqueline Cramer (Vrom) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Cramer informeert de Kamer over aanpassingen van de subsidiëring van milieuclubs. Ze erkent dat het de groepering vrij staat zich te verzetten tegen democratisch genomen besluiten. "Het is echter de vraag of deze procedures met overheidsgeld bekostigd zouden moeten worden. Ik acht dit een kwetsbare schakel in de volwassen relatie tussen overheid en milieubeweging.''

De milieuorganisaties moeten het verder stellen zonder de vaak langer lopende programmasubsidies die de clubs vooral helpen te blijven bestaan en niet aanzetten tot vernieuwingen. De bewindsvrouw wil in plaats daarvan geld uittrekken voor oplossingsgerichte projecten als bijvoorbeeld de Klimaatstraatfeesten die een bijdrage leveren aan een beter milieu.

Rond de subsidieverstrekking aan milieugroeperingen ontstond een jaar geleden rumoer, omdat het geld niet goed terecht zou komen. Die kritiek noemt Cramer "veelzijdig van aard, veelal ongefundeerd en vaak ronduit misplaatst''.

Natuur en Milieu

Stichting Natuur en Milieu is bang dat met de nieuwe subsidieplannen van Cramer minder geld beschikbaar komt voor kritisch onderzoek naar het milieubeleid van het kabinet. Dat zei voorzitter Mirjam de Rijk vandaag.

"Cramer wil veel te veel zelf aan de touwtjes zitten'', zei De Rijk. "Zij wil alles wat wij doen zelf beoordelen''. Natuur en Milieu krijgt nu een jaarlijkse subsidie van 1,8 miljoen euro. Met dat geld kan de stichting naar eigen inzicht projecten financieren. Zo rekende zij onlangs nog uit of het kabinet de eigen klimaatdoelstellingen haalt. "Het bleek dat dit niet het geval is. Voor dergelijk kritisch onderzoek is in de toekomst mogelijk geen subsidie meer beschikbaar.'' De Rijk voorspelt dat milieuclubs in de toekomst meer naar de pijpen van de minister zullen dansen.

De minister schreef in haar brief ook dat milieuorganisaties die naar de rechter stappen om hun gelijk te halen, niet meer hoeven te rekenen op overheidssubsidie voor de gemaakte kosten. Voor Natuur en Milieu zou deze verandering geen gevolgen hebben.

Milieudefensie

Het is vooral de organisatie Milieudefensie die meermaals naar de Raad van State stapte om de strijd aan te binden tegen bijvoorbeeld de uitbreiding van de A4 bij Leiden en de aanleg van de Tweede Maasvlakte. "Maar dat doen wij niet met subsidie van het Rijk'', zei voorzitter Frank Köhler. Milieudefensie financiert deze gang naar de rechter met geld van leden en donateurs.

"Volgens mij is er geen enkele milieuclub die juridische procedures met overheidsgeld betaalt'', aldus Köhler. Hij denkt dat Cramer deze maatregel alleen maar aankondigt om de Kamer gerust te stellen. "De gedachte dat de regering clubs subsidieert om tegen de staat te procederen stuit op veel weerstand. Maar dit gebeurt helemaal niet.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gaatze

  scheelt weer in de schatkist van de hardwerkende belastingbetaler

 • no-profile-image

  gert

  Milieuclubs werken vaak met vrijwilligers ,die acties voeren met behoud van uitkeringen,die wel flink wat onkosten declareren,die vaak door de overheid en de postcodeloterij betaald worden

 • no-profile-image

  Demo

  Ze hebben het er zelf naar gemaakt jammer want er zaten soms wel eens een goede kritiek bij maar zoals zo vaak in Nederland schiet het daarna door

 • no-profile-image

  centje

  Goeie actie !! Terroristische clubjes dienen ook geen subsidie te krijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.