Home

Achtergrond 304 x bekeken 2 reacties

Cono: duurzaam veevoer Beemster en Ben & Jerry’s

Cono Kaasmakers gaat duurzaam veevoer gebruiken voor de productie van Beemster-kaas en Ben & Jerry’s ijs.

De onderneming tekende daartoe vandaag een samenwerkingsovereenkomst met NGO’s Solidaridad en de Stichting Natuur en Milieu.

Volgens het contract krijgen de lokale sojatelers hulp bij investeringen in duurzame teeltmaatregelen en certificering. Er wordt gewerkt via het groenestroomprincipe: Cono koopt certificaten voor duurzame soja van sojaboeren in India. Boeren aldaar krijgen zodoende een premie voor het verduurzamen van de teelt.

De teelt heeft vaak negatieve effecten op milieu en biodiversiteit, bijvoorbeeld door ontbossing en het gebruik van bestrijdingsmiddelen, aldus duurzaamheidsmanager Klaas Jan van Calker. Hij denkt dat soja het beginpunt is voor verdere verduurzaming. "We gebruiken 2 miljoen kilo soja per jaar."

Krachtvoer bevat 5 procent soja, zo blijkt uit onderzoek dat Beemster en zes veevoederproducenten onlangs met steun van SenterNovem lieten uitvoeren. Een Beemster-koe verbruikt jaarlijks ruim 1.800 kilo krachtvoer, blijkt uit het onderzoek.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anke van Ziel

  Er is een aktie gaande waarbij oa. Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds gevraagd wordt terug te keren op het standpunt dat zij ingenomen hebben als leden van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) nl dat genetisch gemanipuleerde gifsoja "VERANTWOORD" zou zijn...
  De gevolgen van deze sojaproduktie zijn maatschappelijk en ecologisch desastreus. De boerenorganisaties in Zuid-Amerika protesteren tegen de misvatting dat deze soja ''verantwoord' zou kunnen zijn.
  Wat een misbruik van woorden, wat een marketingverhalen en wat een lafheid. Ik roep iedereen op door de mooie woorden heen te kijken en te gaan staan voor een eerlijke, echt duurzame landbouw. Het KAN!!

 • no-profile-image

  gert

  Ank,maak van Amsterdam eens een duurzame stad,waar je als voetganger rustig en veilig kunt oversteken,je hoeft echt niet zo ver van huis te gaan om de wereld te verbeteren

Of registreer je om te kunnen reageren.