Home

Achtergrond 211 x bekeken

Cono betaalt hoogste melkprijs

De melkprijzen zijn in april niet verder gedaald. Alleen DOC moest een prijsdaling toestaan. Maar die kwam voor tweederde voor rekening van de ingevoerde zomerheffing.

Cono is koploper met een voorschotprijs van €25,66 per 100 kg melk (bij 500.000 kg per jaar). Echter, de zuivelfabriek werkt zonder heffing. Vorig jaar april kwam Cono nog tot een voorschot van €35,50. Dat betekent een verschil van bijna een tientje.

Bel Leerdammer volgt met een melkprijs van €23,90. Ook hier bleef de prijs in april gelijk. Een verschil met Cono is dat Bel Leerdammer een zomerheffing van €0,90 hanteert. Vorig jaar betaalde de zuivelfabriek nog €34,68.

De melkprijs van Nemelco noteerde afgelopen maand ook onveranderd op €22,80. Echter, Nemelco heeft geen zomerheffing. April 2008 kwam de zuivelverwerker nog tot €35,84.

FrieslandCampina en DOC en hebben een behoorlijke zomerheffing en dat werkt ook duidelijk door in de prijs. FrieslandCampina kwam in april tot een melkprijs van €22,17. Ook hier veranderde niets.

DOC moest als enige zuivelverwerker terrein prijsgeven. De voorschotprijs ging vorige maand met €2,30 omlaag, tot €20,14. De forse prijsdaling is wel wat vertekend, doordat de zomerheffing van €1,60 in april van kracht werd. Opvallend is wel dat het verschil met vorig jaar kleiner is dan bij andere zuivelfabrieken: minder dan een tientje.

prognose:

voorzichtige stabilisering melkprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.