Home

Achtergrond

Circa helft uitzendbureaus malafide, tuinbouw grote afnemer

Bijna de helft van de in totaal 10.000 uitzendbureaus in Nederland is malafide. Dat stelt de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

Volgens de werkgeversorganisatie is de agrarische sector een grootgebruiker van de vaak schimmige bureaus.

Het aantal uitzendbureaus is mede door de economische opleving maar ook door het toelaten van Roemenië en Polen als EU-lidstaten de laatste tien jaar hard gegroeid. Wildgroei is volgens de ABU een gevolg. Volgens onderzoek van de ABU neemt de agrarische sector een groot deel van de geïmporteerde arbeid voor haar rekening.

Het betreft circa 75.000 gastarbeiders. Aangezien de Arbeidsinspectie de sector, met onder meer de schoonmaakbranche, wordt aangemerkt als een risicosector, kan het aantal illegalen in de land- en tuinbouw vele duizenden bedragen. Het betreft vooral Roemenen en Bulgaren die legaal hier wonen en geen werkvergunning nodig hebben.

Toch benadrukt de Arbeidsinspectie dat de sector onder directie van brancheorganisatie LTO duidelijk stappen vooruit heeft gezet. "Certificering is de weg vooruit, en wat dat betreft loopt de agrarische sector voorop."

In het algemeen neemt illegale arbeid in Nederland af. In 2008 trof de arbeidsinspectie bij 10.000 inspecties bij 16 procent van de bedrijven illegalen aan.

In 2007 controleerde de Arbeidsinspectie 650 agrarische bedrijven, waarvan 13 procent illegale arbeiders bleek te hebben werken. Drie jaar eerder was dit nog een vijfde.

Of registreer je om te kunnen reageren.