Home

Achtergrond

Champignoncoöperatie behaalt positief resultaat

De Coöperatie van Nederlandse Champignonskwekers (CNC) heeft in 2008 een netto winst van 7,4 miljoen euro geboekt.

Ondanks moeilijke marktomstandigheden en problemen met de groene schimmel is ruim 1,4 miljoen euro meer winst gemaakt dan in 2007.
Vooral het goede boekjaar van Lutèce, een champignonverwerker, leverde een bijdrage aan het resultaat van de coöperatie.

De directie van C4C, de holding van de coöperatie, typeert 2008 als een dik en tegelijkertijd dun jaar. "De start was veelbelovend met gunstige marktomstandigheden, maar de groene schimmel en de inzakkende markt voor champignonconserven hebben een rem op de ontwikkeling van de resultaten gezet", vertelt de directie. "Toch was 2008 in financieel opzicht een uitmuntend jaar."

De groene schimmel heeft een zware wissel getrokken op de resultaten van CNC Grondstoffen, de tak die compost en dekaarde aan kwekers levert. Kwekers verhaalden voor 3 miljoen euro aan vergoeding op het bedrijf.

C4C verwacht dat 2009 een moeilijk jaar zal worden, vooral voor verwerker Lutèc. De directie zal investeringsplannen minder snel uitvoeren als marktomstandigheden verslechteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.