Home

Achtergrond 202 x bekeken 1 reactie

'Castratie bij scharrelvarkens afschaffen problematisch'

Afschaffen van castreren in de scharrelvarkenshouderij zal niet zo maar gaan.

Dat zegt Henk Schellekens. Hij is interimmanager van Bon Vivant, de afzetcoöperatie die het scharrelvlees vermarkt via supermarkten en scharrelslagers. Bovendien heeft hij een eigen scharrelvarkensbedrijf.

Schellekens baseert zich met zijn opmerking op zijn ervaringen bij Bon Vivant. "We hebben binnenberen en beertjes die zijn overgeslagen tijdens de castratieronde. Als we die slachten, testen we ze op berengeur met een kookproef in de magnetron. Ik ben er nog nooit één tegen gekomen die niet stinkt."

Schellekens denkt dat een en ander een gevolg kan zijn van de wijze van houden van de scharrelvarkens. De dieren groeien langzamer en zijn daardoor in leeftijd ouder en verder in hun seksuele ontwikkeling dan in de gangbare varkenshouderij. Deze verder ontwikkelde dieren produceren geslachtshormonen die verantwoordelijk worden geacht voor het ontstaan van berengeur. Schellekens wijst verder nog op gedragsproblemen bij de beren, zoals rijden op hun hokgenoten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Geverink

    Op mijn bedrijf groeien de borgen momenteel zo'n 950 gram per dag . Ook hier zijn de paar binnenberen constant aan het rijden op hun hokgenoten . Dat begint soms al als ze zo'n 40 kg wegen en sommigen rijden de hele godsganselijke dag . Dat soort beren moet appart worden gezet omdat hun slachtoffers anders na verloop van tijd niet meer in de benen kunnen komen . Als je ziet wat een paar van die beren aan leed en ellende kunnen aanrichten denk ik wat een geluk dat ik er geen hele stal vol van heb .

Of registreer je om te kunnen reageren.